Anumiți pensionari vor lua pensii mai mari după recalculare: Câți ani au lucrat aceștia în câmpul muncii și ce salarii au avut

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 apr 2024, 11:40

Anumiți pensionari vor lua pensii mai mari după recalculare

Sursa: freepik.com

Câți ani au lucrat și ce salarii au avut persoanele care vor avea pensii mai mari după recalcularea de la 1 septembrie 2024?

Recalcularea pensiilor în conformitate cu noua lege aduce beneficii semnificative pentru mulți pensionari. Analizând numărul de ani lucrați și salariul obținut pe parcursul carierei lor, se conturează o imagine clară a creșterii pensiilor.

Ce salarii au avut pensionarii care vor primi bani mai mulți din septembrie 2024?

În urma implementării noii legi a pensiilor, mulți pensionari se bucură de creșteri semnificative ale pensiilor lor.

Aceste creșteri sunt determinate de mai mulți factori, dar doi dintre cei mai importanți sunt numărul de ani lucrați și salariul pe care l-au avut pensionarii în timpul activității lor profesionale.

Pentru a înțelege mai bine cum sunt calculate aceste pensii și care sunt beneficiile pentru cei care au avut salarii mici sau au lucrat mulți ani, vom analiza câteva exemple concrete.

Câți ani au lucrat și ce salariu au avut pensionarii care iau pensie mare la recalculare?

Exemplu 1:

Un pensionar a lucrat timp de 38 de ani și jumătate și are un punctaj mediu de 1,289. Cu un punct de pensie de 2.032 de lei, acesta primește o pensie de 2.600 de lei în prezent.

Citește și: Anumite persoane vor primi mai puțini bani după recalcularea pensiilor: În ce capcană ar putea să cadă unii pensionari în luna septembrie

Punctele de stabilitate pentru acest pensionar sunt calculate astfel:

5 ani x 0,5 puncte/an+ 5 ani x 0,75 puncte/an+ 1 an x 3,5 puncte/an= 9,75 puncte de stabilitate.

Împreună cu cele 36,3 puncte de contributivitate, totalul este de 49 de puncte. Acesta se înmulțește cu valoarea punctului de referință (81 de lei), rezultând o pensie recalculată de 3.963 de lei.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

După deducerea impozitului, pensionarul rămâne cu o pensie de 3.780 de lei, cu 1.200 de lei mai mare decât pensia actuală.

Exemplu 2:

O altă pensionară primește în prezent o pensie de 1.400 de lei, având o vechime în muncă de 36 de ani la pensionare la vârsta de 60 de ani.

Ea va primi în septembrie următoarele puncte de stabilitate:

5 ani x 0,5 puncte/an+ 5 ani x 0,75 puncte/an+ 1 an x 1 punct= 7,25 puncte de stabilitate.

Totalul punctelor este de 26,85, care înmulțit cu valoarea punctului de referință (81 de lei) rezultă într-o pensie recalculată de 2.174 de lei, o creștere de 770 de lei față de pensia actuală.

Care este noua formula de calculare a pensiilor?

Valoarea pensiei recalculată se obține înmulțind valoarea punctului de referință (81 de lei) cu numărul total de puncte, care constă din punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.

Citește și: Care este sistemul de recalculare a pensiilor: Care sunt cele patru tipuri de pensii prevăzute de lege

Punctele de stabilitate sunt determinate în funcție de numărul de ani lucrați peste stagiul de cotizare de 25 de ani, conform formulei specifice.

Prin implementarea noii legi a pensiilor, pensionarii care au lucrat mulți ani și cei cu salarii mici se bucură acum de pensii mai mari, recunoscându-li-se astfel contribuția adusă în timpul vieții lor active.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!