Un lot contaminat de guacamole preparat la un festival culinar din Sardinia, Italia, a dus la moartea a două femei. Acestea nu sunt singurele care au fost afectate, alți doi copii ajungând la spital, în stare gravă, după ce au consumat din preparat, scrie Daily Mail. Autoritățile italiene au deschis o anchetă de amploare, în timp ce familiile victimelor cer răspunsuri și trag un semnal de alarmă asupra siguranței alimentare.
Ce s-a întâmplat după ce victimele au consumat guacamole otrăvit
Bucătăreasa școlară Valeria Sollai, în vârstă de 62 de ani, s-a prăbușit după ce a consumat sosul toxic la evenimentul culinar „Fiesta Latina”, organizat la Monserrato, Cagliari.
Deși a fost ținută săptămâni întregi la terapie intensivă și părea să își revină, luni femeia a pierdut lupta pentru viață. Pentru Valeria urmează să fie efectuată autopsia.
Lotul otrăvit de guacamole a fost servit participanților între 22 și 24 iulie și este acum asociat unui focar grav de botulism.
Doi copii, un băiat de 11 ani și o fată de 14 ani, sunt încă internați după ce au consumat aceeași pastă de avocado. Fata primește tratament la Policlinico din Monserrato, în timp ce băiatul a fost transportat cu elicopterul la Policlinico Gemelli din Roma, unde starea lui este considerată critică.
Festivalul ambulant trebuia să ajungă la Tortolì, dar a fost suspendat imediat de autorități după izbucnirea focarului.
Procuratura din Cagliari a deschis o anchetă, iar Ministerul Sănătății a emis o notificare de retragere pentru pulpa de avocado marca Metro Chef.Citește și: Avocado. Trucul prin care se pastreaza proaspat zile intregi
Ce au transmis autoritățile, după ce femeile au murit otrăvite cu guacamole
După producerea tragediilor, Ministerul Sănătății a transmis: „În urma a două focare majore de intoxicație botulinică care au avut loc în ultimele săptămâni în Sardinia și Calabria, Departamentul de Prevenție, Cercetare și Urgențe Sanitare din cadrul Ministerului Sănătății a activat imediat toate protocoalele sanitare”.
De asemenea, autoritățile au precizat: „Sistemul de intervenție a reacționat prompt, asigurându-se că pacienții au avut acces în timp util la tratamente antidotice care le salvează viața”.
Vărul Valeriei, Gianni Milla, a declarat despre ultimele sale clipe: „E absurd ca cineva să iasă la o seară relaxantă, să meargă la o petrecere, să mănânce un sandviș și să ajungă la spital. Era cu surorile ei, toate au mâncat același sandviș, dar doar ea s-a îmbolnăvit”.
Despre acea seară, acesta a mai spus: „Sărbătoreau externarea surorii lor mai mari din spital. O petrecere s-a transformat într-o tragedie”.
Primarul din Monserrato, Tomaso Locci, a descris-o pe Valeria ca pe o bucătăreasă dedicată, care „a dat atât de mult copiilor noștri”. Ea lasă în urmă soțul, Angelo Aru, și pe fiul lor, Alessandro, polițist în Campania.
După aflarea veștii, Locci a declarat: „Vestea ne întristează profund. Vom fi prezenți la înmormântare ca o comunitate, așa cum am fost pentru Roberta Pitzalis, cealaltă victimă. Aceasta este o pierdere care ne afectează pe toți”.
Cazul a șocat întreaga Italie, într-un context în care temerile privind siguranța alimentară sunt deja în creștere. La începutul lunii, un alt focar de botulism a fost raportat în Calabria, soldat cu două decese după ce participanți la un festival au mâncat sandvișuri contaminate cu legume și cârnați de la un food truck din apropierea orașului Diamante.