Anul 2013 vine cu SCUMPIRI! Vom plati mai mult pentru energie electrica, gaze, motorina, tigari si alcool

Anul 2013 vine cu SCUMPIRI! Vom plati mai mult pentru energie electrica, gaze, motorina, tigari si alcool

Anul 2013 va aduce scumpirea energiei electrice si a gazelor, cresterea accizelor, obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate, plata TVA la incasare, precum si reintroducerea taxei de prima vanzare auto.

Astfel, de la 1 ianuarie 2013, pretul energiei electrice va fi cu 10% mai mare. Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea la 1 ianuarie va fi de 4 lei.

Accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, vor urca anul viitor in primul rand ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor in 2013, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare fata de cel utilizat in acest an, de 4,3001 lei/euro.

De asemenea, Guvernul a avizat cresterea accizelor la motorina la 1 ianuarie, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.

Din iulie 2013, ar putea avea loc si o crestere la acciza totala la tigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o noua majorare de preturi.

Si pretul gazelor pentru populatie este programat sa urce cu 10% in 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie si cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anuntat de ANRE.

Taxa de prima vanzare auto, suspendata de fostul Guvern doar pana la inceputul anului viitor, va fi din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie, Executivul urmand insa sa analizeze aceasta situatie.

Anul 2013 vine si cu obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) - documentul de identificare al fiecarui pacient in sistemul de sanatate. Fiecare persoana de peste 18 ani va primi acest card ce va fi distribuit in prima parte a anului viitor de catre medicii de familie.

In ceea ce priveste o crestere in 2013 a taxelor si impozitelor locale cu inflatia cumulata pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba in prima sedinta din luna ianuarie ordonanta care va stabili ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.

Sursa: Mediafax.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate