Angajatorii pot beneficia de scutirea de taxe pentru hrana salariaților începând chiar de anul acesta

Author: Diana Tilă

Anul 2023 aduce o modificare a Codului Fiscal. Angajatorii pot suporta contravaloarea hranei pentru angajații lor, beneficiind de scutirea de taxe.

Codul Fiscal reglementează un nou beneficiu. Angajatorii pot suporta contravaloarea hranei pentru angajații lor, beneficiind de scutirea de taxe prin aplicarea unui tratament fiscal mai avantajos.

Iată care sunt schimbările legislative.  

Citește și: Sprijin financiar în valoare de 5000 de lei oferit de statul român în 2023. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial

Angajatorii pot beneficia de scutirea de taxe pentru hrana salariaților începând chiar de anul acesta

Așadar, acest beneficiu fiscal le permite angajatorilor să suporte financiar masa salariaților săi și să aplice un regim fiscal mai avantajos. 

„Contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi (30 de lei, în prezent- n. red.) este scutită de impozitul pe venit, dar și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.”, se arată în OG 16/2022, introdusă în Codul Fiscal.

Citește și: Plata rovinietei sau a taxei de pod nu este disponibilă în prezent pe ghișeul.ro

În plus, limita beneficiului fiscal este egală cu limita maximă a valorii unui tichet de masă, ce în prezent valorează 30 de lei. Angajatorii sunt liberi să opteze pentru o valoare inferioară.

„Prin hrană se înțelege hrana preparată în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaților care beneficiază de tichete de masă”, mai prevede Codul Fiscal.

Citește și: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”

Ministerul Finanțelor a explicat câteva aspecte importante cu privire la scutirea de taxe pentru hrana salariaților, după ce au fost interpretate greșit.

„Se are în vedere exclusiv situația acordării de către angajator, angajaților proprii, a hranei preparate în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate, fără a extinde acest avantaj la situația acordării unei sume de bani pentru acoperirea nevoii de hrană a salariatului”, a menționat Ministerul Finanțelor.

Citește și: Ziua de naștere a salariaților ar putea deveni zi liberă, plătită de angajator

Ce spun companiile?

„Condiția este ca această hrană să fie preparată în unități proprii, deci vorbim de o preparare la o cantină, sau să poată fi achiziționată de la unități specializate.

Nuanța pare a fi că se intenționează suportarea unor costuri cu hrana tradițională, adică nu doar niște gustări care pot fi achiziționate de la un supermarket, să zicem. Asta este înțelegerea mea, având în vedere că ne raportăm la hrană preparată și achiziționată de la unități specializate.

E clar că beneficiul trebuie să fie prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern al companiei. Ulterior, clar trebuie să existe contracte de achiziție a acelor produse și documente care să ateste că angajații își desfășurau activitatea la sediul angajatorului.

Adică trebuie documentat destul de bine că suportăm aceste costuri pentru angajații care NU își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau care NU se află în concediu de odihnă/medical ori în delegare. Ar trebui făcută o monitorizare a acestor situații, astfel încât să nu existe riscuri fiscale ”, a spus Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager la PwC România, în octombrie 2022, potrivit  avocatnet.ro.

Citește și: Se dau 3.000 de lei din martie. Tanczos Barna a anunțat cine sunt beneficiarii

Victorie pentru Codin Maticiuc! Legea propusă de producător a ajuns spre promulgare la Klaus Iohannis: „Am crezut cu tărie ca pot schimba asta și am luptat”

 

 

 

 


Astăzi, în cea mai recentă ediție a emisiunii matrimoniale „Casa iubirii”, fetele au corectat-o pe Lorena după ce aceasta s-a supărat pe ele pentru glumele nesărate făcute de Laurențiu.