ANAF, ultimatum pentru milioane de români. Se aplică de la 1 martie 2022. Cei care nu se înscriu la timp, vor avea parte de probleme

,

Românii mai au două săptămâni la dispoziție să se înscrie în Spaţiului Privat Virtual. ANAF, atenționare pentru cei care nu se înscriu la timp.


In articol:

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că românii mai au doar două săptămâni la dispoziție pentru a se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV).

Dacă nu se vor înscrie la timp, nu vor mai putea să-și exercite atribuțiile fiscale. 

ANAF, ultimatum pentru milioane de români. Se aplică de la 1 martie 2022. Cei care nu se înscriu la timp, vor avea parte de probleme

Spațiul Privat Virtual (SPV) este serviciul prin care ANAF comunică cu contribuabilii, acesta fiind obligatoriu pentru  firme și pentru PFA-uri de la 1 martie 2022, așa cum prevede OUG din august 2021, publicată în Monitorul Oficial.

Românii mai au la dispoziție două săptămâni să se înscrie, dacă nu o vor face, nu vor mai putea să-și exercite atribuțiile fiscale. 

”Utilizarea obligatorie a Spaţiului Privat Virtual (sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor – ANAF) pentru toţi contribuabilii reprezintă un pas important în digitalizarea relaţiei dintre plătitorul de taxe şi ANAF. De la 1 martie 2022, Fiscul va comunica numai electronic cu agenţii economici, prin SPV! Sperăm că agenţii econo­mici care nu erau încă înrolaţi în SPV au reuşit să se înregistreze sau o vor face în următoarele două săptămâni“, a

explicat René Schöb, partner, head of tax and legal în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Datele ANAF arată că în aprilie 2021, în cadrul SPV erau înregistrate 509.679 de persoane juridice, dintr-un total de 1.554.688 persoane juridice care ar trebui să se înregistreze în SPV. 

”De asemenea, 34.720 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 662.128 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală şi care ar trebui să se înregistreze în SPV“, se arată în nota de fundamentare a legii care obligă firmele şi PFA-urile să se înscrie în SPV.

Citeste si: ANAF: Firmele și PFA, obligate să se înscrie în Spațiul Privat Virtual, de la 1 martie 2022

Cum se fac înscrierile în SPV

Înscrierile în SPV se fac doar cu ajutorul unui certificat digital obținut înainte, informează KPMG:  ”pentru  obţinerea certificatului electronic digital compania va trebui să opteze pentru una dintre ofertele de pe piaţă locală, urmând un proces similar obţinerii certificatului digital calificat pentru depunerea declaraţiilor fiscale. În cazul în care companiile au deja un certificat digital calificat obţinut pentru depunerea declaraţiilor fiscale rămâne doar înrolarea acestuia şi pentru obţinerea accesului în Spaţiul Privat Virtual, pe baza procurii notariale care trebuie să conţină şi acest aspect“.

În cazul persoanelor fizice, înregistrarea se face atât cu ajutorul certificatului cât și pe baza numelui de utilizator și a parolei, dacă sunt persoane care nu dețin certificat.

”În ambele situaţii, înregistrarea în SPV se face exclusiv online, nemaifiind necesară şi depunerea la ghişeu de documente, după cum se proceda în trecut“, au mai spus reprezentanţii KPMG.

Cum utilizează PFA-urile Spaţiul Privat Virtual

PFA-urile trebuie să se înregistreze pe baza numelui de utilizator și parolă. Însă, pentru obligațiile fiscale ale PFA-ului declarate pe CUI-ul acesteia, înregistrarea va fi necesară cu ajutorul unui certificat digital calificat.

”Legislaţia nu prevede amenzi pentru firme pentru fapta de neînrolare în SPV, dar neînrolarea va avea potenţiale consecinţe negative pentru respectiva firma. Spre exemplu, administratorii ei nu mai pot depune cereri la ANAF pe format hârtie, solicitări din partea firmei. ANAF va refuza să le ia în considerare şi va notifica firma că unica formă legală de a adresa solicitări este prin SPV. Deci, înregistrarea devine obligatorie pentru ca o firma să-şi poată exercită drepturile. Odată existând SPV, orice comunicări de la Fisc către firma respectivă vor fi făcute tot prin SPV, nu prin poştă normală sau alte forme de comunicare. Acolo se vor transmite deciziile de executare silită, de exemplu, deci SPV-ul va trebui consultat constant“, au mai spus reprezentanţii KPMG.

Citeste si: Peste 300 de lei în plus la salariu! Anunțul momentului pentru angajații din România. Florin Cîțu a găsit soluția

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

O monedă din România se vinde cu o sumă foarte mare de bani pe un site cu anunțuri! Despre ce monedă antică este vorba

Vladimir Putin le-a luat urma. Rușii care vor să fugă în Georgia primesc citații la graniță, fiind convocaţi în cadrul mobilizării

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Certificatul verde ar putea fi eliminat. Alexandru Rafila a anunțat exact când scăpăm de document

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies