Amenzi viteză 2021. Câți bani trebuie să plătești pentru fiecare kilometru peste viteza legală

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 27 aug 2021, 01:43
Cum se calculează amenzile de viteză
Sursa: unsplash.com

Amenzile de viteză în 2021 vor fi calculate tot în funcție de salariul minim brut pe economie. Pentru fiecare kilometru peste viteza legală, șoferii primesc puncte-amendă.

În 2020, Codul Rutier a păstrat aceleași amenzi ca și anul trecut, chiar dacă salariul

minim brut pe economie a crescut de la 1 ianuarie. Astfel, un punct-amendă îi costă pe șoferii vitezomani 10% din salariul minim. 

Cum se calculează amenzile de viteză

În România, luna ianuarie a acestui an a adus o mărire a salariului minim brut pe economie. Acesta a ajuns la 2.230 de lei. În Codul Rutier este specificat faptul că șoferii care depășesc viteza legală sunt amendați cu 10% din valoarea

salariului minim pe economie, pentru fiecare punct-amendă. Asta ar însemna că punctul-amendă ar trebui să aibă valoarea de 223 de lei. 

Citește și: Soțul lui Emily Burghelea a dat de înțeles că urmează să devină iar părinți

Care sunt noile modificări aduse Codului rutier. Proiectul se află pe ordinea de zi a Guvernului

Cu toate acestea, până la finalul anului 2020, punctul-amendă a fost înghețat la valoarea de 145 de lei. Această sumă este valabilă încă din anul 2017, când

salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei. Amenzile pentru cei care depășesc viteza legală se situează acum între 290 de lei și 2.900 de lei. 

În țara noastră, amenzile rutiere se împart în cinci categorii, dintre care ultima se adresează doar persoanelor juridice. Pentru persoanele fizice, amenda maximă este de 20 de puncte, în timp ce persoanele juridice pot scoate din buzunar până la 14.500

de lei, adică valoarea a 100 de puncte de penalizare. 

Cât plătești dacă depășești viteza în trafic

Acum, că am aflat cum se calculează exact amenzile pentru depășirea vitezei, haideți să vedem și cât costă, de fapt, aceste puncte-amendă și cum se primesc. 

  • Dacă depășiți viteza legală cu 10-20 de kilometri pe oră, veți primi două sau trei puncte-amendă. În lei, asta înseamnă 290 sau 435 de lei. La asta se adaugă și două puncte de penalizare. 
  • Șoferii care trec peste viteza maximă admisă cu 21-30 de kilometri pe oră, vor scoate din buzunar 580 de lei sau chiar 725 de lei, pentru că vor primi patru sau cinci puncte-amendă, plus trei puncte de penalizare. 
  • Cei care vor depăși cu 31-40 de kilometri pe oră viteza legală vor fi amendați cu 870 de lei sau cu 1.160 de lei, pentru cele șase sau opt puncte-amendă. Bineînțeles că vor primi și patru puncte de penalizare.
  • Cine se încumetă să treacă peste viteza legală cu 41-50 de kilometri pe oră, vor fi buni de plată. Vor primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că vor plăti între 1.305 lei și 2.900 de lei. Amenda vine la pachet și cu 6 puncte de penalizare. 
  • Dacă depășiți cu mai mult de 50 kilometri pe oră viteza maximă admisă, vă veți pierde permisul pentru 90 de zile și veți primi și amendă de la 9 la 20 de puncte. 

 


A venit momentul ca Robert să o confrunte pe Mihaela, care a avut cameră roșie cu Laurențiu. Este Robert gelos pe Laurențiu?