Alexandru Rafila e convins că România se află în valul doi de coronavirus: "O să devină tot mai dificil"

,
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila crede că valul doi de Covid a apărut și în țara noastră

Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), e convins că România e în valul 2 de Covid-19.

"Toate țările din UE se află pe un trend crescător. Multe dintre statele membre, în perioada verii, au înregistrat puține îmbolnăviri și, practic, acolo discutăm foarte clar de un al doilea val. Noi suntem, practic, în aceeași situație, cu diferența că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în multe țări din UE, noi am avut un număr destul de mare de cazuri permanent și atunci am avut o creștere liniară, începând cu dată de 1 iunie și cu momente de stabilizare, de o săptămâna două, după care numărul de cazuri creștea în continuare.

Sunt preocupat de cifrele pe care le-am văzut la raportarea testelor efectuate duminică, când pe de-o parte am avut un record pentru o zi de duminică și am avut 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă și nu este exclus că, în această săptămâna, să înregistrăm acea cifra la care toată lumea face referire: 2000 de cazuri", a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Declarația profesorului Rafila a fost făcută înainte ca ultimul bilanț, cel de astăzi, al cazurilor noi de Covid-19 să apară. 2.158 de noi cazuri din 26.021 de teste efectuate au fost depistate în ultimele 24 de ore.

Totodată, în ultimele 24 de ore au fost raportate  33 de decese  (21 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Spital Covid-19
Spitalele Covid din București nu mai au locuri pentru pacienți
 

Spitalele COVID din Capitală, fără locuri libere pentru pacienți

Capitala a înregistrat o situație fără precedent de la apariția pandemiei de Covid-19 în țara noastră. Spitalele din București nu mai au locuri libere pentru pacienții Covid.

"DSU, care coordonează la nivel național repartiția persoanelor bolnave care au nevoie de ATI, va găși o soluție, pentru un timp, dacă numărul acestor cazuri rămâne limitat. Lucrul acesta o să devină tot mai dificil pe măsură ce capacitatea se apropie de un nivel maxim.

Acum noi avem ocupat cam 55% din capacitatea paturilor de la ATI pentru pacienții COVID. Dacă acest procent va continua să crească într-un ritm accelerat, pot apărea probleme foarte serioase. Lucrurile se complică și din cauza asta sper să fim suficienți de precauți să nu repetăm o experiență prin care au trecut Franța, Spania sau Italia", a subliniat profesorul Alexandru Rafila.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Decizie de ultimă oră într-un județ din țară! Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis închiderea mai multor școli

La Guvern se pregătește o măsură crucială: toate cifrele din noua Lege a bugetului de stat

Decizie de ultimă oră într-un județ din țară! Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis închiderea mai multor școli

Veste proasta pentru parinti! Toate scolile dintr-un oras si trei comune adiacente intra in scenariul hibrid. Decizie de ultima ora a CJSU

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies