Alerta! Gripa aviara in Romania. Virusul H5N8 face ravagii in Polonia si Ungaria

,

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă, marţi seară, că gripa aviară a fost diagnosticată şi pe teritoriul României.


In articol:

Focarul se află într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş. Polonia şi Ungaria se confruntă cu evoluţia unor focare de gripă aviară, virusul H5N8.

Potrivit ANSVSA, în baza Legii nr.

1/2008, a HG nr.1189/2009 şi conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe.

S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judetul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene”, arată sursa citată.

Conform ANSVSA, pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramures şi judeţele limitrofe.

La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”, precizează ANSVSA, potrivit Agerpres.

Citeste si: Cancerul care nu doare si nu are simptome. Din ce în ce mai multe femei află prea târziu că îl au

Citeste si: Boala care a ucis 1 milion de oameni și îi transformă pe supraviețuitori în statui vii: „Până nu găsim cauza, nu suntem în siguranță”

Săptămâna

trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în

cadrul comerţului intracomunitar.

Foarte important de precizat că până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menționate, neconformități cu privire la păsări vii, ouă de incubație, produse și subproduse din pasăre. Luni, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat că virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul Ungariei, potrivit Reuters.

Preşedintele NEBIH a ordonat ca toate păsările de la această fermă, adică peste 53.000 de curcani, să fie sacrificate.

citeste continuarea pe capital.ro

Citeste si: Alerta medicala! Un virus face ravagii in Romania. Declaratiile specialistilor sunt ingrijoratoare

Citeste si: Incredibil! Ce se intampla in organismul tau cand bei tuica fiarta. Nimeni nu-si imagineaza asa ceva

 

Citește-ne pe
Citește și:

15 ianuarie. Mihai Eminescu, 170 de ani de la nasterea "Luceafarului poeziei romanesti"

PNL vrea să schimbe Codul Penal: Probleme pentru cei care refuză să achite amenzile

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

“Moldovenii” va dau intalnire ASTAZI, dupa "Survivor Romania", pe Kanal D! Relatia dintre Mitica si Aurica este in pericol! Afla ce masuri va lua mama Auricai si ce...

Alocații copii 2020. Ludovic Orban anunță că nu poate dubla alocațiile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies