Alertă de tsunami în Indonezia, după erupția vulcanului Ruang: „Fugiți, oameni buni!”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 18 apr 2024, 14:05

Alertă de tsunami în Indonezia, după erupția vulcanului Ruang: „Fugiți, oameni buni!”

Sursa: Profimedia

O alertă de tsunami a fost emisă în Indonezia după ce erupția vulcanului Ruang, situat pe o insulă din provincia Sulawesi de Nord, s-a intensificat, generând un nor de cenușă înalt de un kilometru și fulgere spectaculoase deasupra craterului.

Autoritățile locale au ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt nivel și au evacuat aproximativ 11.000 de localnici, inclusiv de pe o insulă învecinată, în urma creșterii activității vulcanice.

Erupția a provocat închiderea unui aeroport internațional situat la peste o sută de kilometri distanță.

Alertă de tsunami în Indonezia, după erupția vulcanului Ruang

Imagini surprinse în timpul erupției arată fulgere violet care iluminează cerul deasupra vulcanului în erupție, iar coloana de cenușă și roci incandescente s-a ridicat până la o altitudine de trei kilometri.

Rocile și cenușa emise au cauzat daune locuințelor și au forțat evacuarea unui spital din apropiere.

„Fugiți, oameni buni. Fugiți pentru că cenuşa se apropie”, a spus un martor care a filmat erupţia, potrivit Digi24.

Ca urmare a erupției, autoritățile din domeniul transporturilor au închis aeroportul din capitala provinciei Manado, pentru a proteja siguranța pasagerilor împotriva căderilor de cenușă.

Citește și: Un cutremur puternic a zguduit Grecia. Ce intensitate a avut și unde a fost înregistrat seismul

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Evacuările și măsurile de siguranță continuă, cu oficiali care au delimitat un perimetru de șase kilometri în jurul vulcanului Ruang. Riscul de producere a unui tsunami a fost, de asemenea, semnalizat în cazul prăbușirii versanților în ocean.

„Posibilitatea unei alte erupţii e încă ridicată, trebuie să rămânem vigilenţi”, a transmis joi reporterilor Heruningtyas Desi Purnamasari, un oficial al Agenţiei.

Cel mai grav tsunami din Indonezia

Această regiune a Indoneziei a mai fost afectată de tsunami -uri în urma erupțiilor vulcanice anterioare, cum ar fi cea din 1871, care a cauzat pierderi semnificative de vieți omenești.

Situația rămâne sub observație constantă, iar autoritățile locale monitorizează evoluția situației pentru a lua măsuri adecvate în protejarea populației afectate de erupția vulcanului Ruang și de amenințarea unui tsunami asociat.

Citește și: Minune în Japonia. Bătrână de 90 de ani, salvată de sub dărâmături la peste 120 de ore de la cutremurul devastator

Peste 800 de persoane au fost evacuate, iar autorităţile au extins zona de evacuare după ce Agenţia de vulcanologie a ridicat nivelul de alertă.