Ajunul Craciunului. Ce este interzis sa faci astazi ca sa nu atragi necazul

In Ajunul Craciunului e bine sa nu manaci nimic. Iata obiceiuri si traditii la romani, respectate de generatii, in ziua de Ajun.


In articol:

Există o sumedenie de tradiții și obiceiuri legate de Ajunul Crăciunului. În tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun, despre se spune că ar fi fost frate geamăn cu moș Crăciun. Moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.

Ajunul Craciunului. Ce este interzis sa faci astazi ca sa nu atragi necazul

Din timpuri de mult trecute, se zice că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Hristos.

De asemenea, se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, însă acest lucru poate fi văzut „decât de oamenii credincioși și buni la suflet”, conform traditii-superstitii.ro

Tradiții și obiceiuri la români de Ajun

Conform tradiției Maica Domnului înainte de a naște a cerut ajutor lui moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – moș Crăciun. Astfel Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era moș Crăciun.

Citeste si: Ce sărbătorim de Crăciun

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă. Un obicei care se întâlnește în multe regiuni ale țării este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Citeste si: Mesaje de Craciun in engleza si romana

Citeste si: Superstitii de Craciun. Ce sa faci ca sa-ti mearga bine un an de zile

Ajunul Craciunului. Ce este interzis sa faci astazi ca sa nu atragi necazul

În alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât și la orașe.

Obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului

se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun;
în ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc „pui”;
cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit;
gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor;
în ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul, etc.

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se atât la sate, cât și la orașe.

sursa: capital.ro

Citeste si: Ajun de Craciun, traditii si obiceiuri. Cine este Mos Craciun si cum se sarbatoreste in tarile lumii

Citeste si: Regina Elisabeta le face cadouri de Craciun angajatilor sai. Ce dar special le ofera suverana celor 1500 de oameni

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies