Adio, restricții! Carantină de 5 zile pentru nevaccinați, de la 1 februarie 2022. Noile măsuri adoptate de Comitelul Național pentru Situații de Urgență (CNSU)

,
scurtare carantina 5 zile

Noi reguli de carantinare sunt discutate la nivelul CNSU

[Sursa foto: unsplash]

Guvernul a anunțat noile măsuri care urmează să intre în vigoare în România de la 1 februarie 2022. Astfel, perioada de carantină va fi scurtată la 5 zile pentru persoanele nevaccinate care ajung în România și dispare lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Numărul cazurilor noi de coronavirus este în creștere după răspândirea tulpinii Omicron, dar cu toate acestea, autoritățile din România au decis să modifice restricțiile aplicate în timpul pandemiei.

Astfel, perioada de carantinare pentru cei nevaccinați va fi redusă la 5 zile, nu va mai exista o listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat și se modifică și perioda de izolare pentru cei infectați cu COVID-19. 

CNSU: Carantină de 5 zile pentru persoanele nevaccinate care intră în România

O nouă măsură a fost adoptată de reprezentații Guvernului în plină pandemie de coronavirus. Aceasta îi vizează pe toți cei care sunt nevaccinați și nici nu prezintă un test PCR negativ. Mai exact, Comitelul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis scurtarea perioadei de carantină la 5 zile pentru cei nevaccinați, în contextul în care, până acum, cei aflați în această situație erau obligați să stea 10 zile în carantină.

„Se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate,
dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care

au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace
proprii)”, se arată în hotărârea adoptată de Comitelul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Acest lucru înseamnă că cei care vor ajunge în România fără să aibă un certificat care să ateste vaccinarea împotriva coronavirusului, dar și cei care nu vor prezenta un test PCR negativ, vor fi obligați să stea mai puțin în carantină, mai exact doar 5 zile, perioada de carantinare urmând să fie redusă la jumătate.

Reprezentanții Guvernului au decis să renunțe și la lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, împărțită pe coduri de culoare. Mai mult, s-a hotărât reducerea perioadei de carantinare la 5 zile și pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția COVID-19, în timp ce contacții direcți care se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive cu COVID-19 vor fi exceptați de la măsura carantinării.

La începutul lunii ianuarie 2022, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mai adoptat o horărâre similară prin care a decis ca persoanele vaccinate, contacți direcți ai unor pacienți infectați cu COVID-19, să stea în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate 10 zile. De precizat că până la acel moment, românii vaccinați nu erau obligați să stea în carantină dacă intrau în contact cu persoane infectate cu COVID-19. 

De asemenea, s-a modificat și perioada de izolare pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. Cei vaccinați sunt obligați să se izoleze 7 zile, iar cei nevaccinați 10.

scurtare carantina 5 zile nevaccinati

Perioada de carantină ar urma să fie scurtată pentru persoanele nevaccinate care ajung în România 

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Bilanț coronavirus luni, 31 ianuarie 2022. Câte cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore

Numărul cazurilor noi de coronavirus, în creștere pe teritoriul României

Bilanțul coronavirus anunțat zilnic arată că numărul celor care se infectează cu COVID-19 este în creștere. Luni, 31 ianuarie 2022, autoritățile au raportat 20,131 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, număr în creștere comparativ cu ziua precedentă. În ceea ce privește numărul deceselor, CNCCI a anunțat că au fost înregistrate 41 de decese. 

Citeste si: Specialiștii anunță când ia sfârșit pandemia de coronavirus. Ce se întâmplă după valul cinci provocat de varianta Omicron

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Certificatul verde expiră pentru persoanele care nu și-au făcut doza booster. Când intră în vigoare noile măsuri

Noua isterie la nivel mondial: un joc a reușit să înnebunească lumea și devine cel mai căutat cuvânt pe Google

Certificatul verde expiră pentru persoanele care nu și-au făcut doza booster. Când intră în vigoare noile măsuri

Previziunile sumbre ale lui Valeriu Gheorghiță cu privire la Omicron: "50% din populație va fi infectată"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies