Adevărul despre explozia conductelor Nord Stream. Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte să aibă loc scurgerile de gaze: „Nu a fost un accident”

,
scurgeri de gaze nord stream

Locul unde au avut loc exploziile 

[Sursa foto: twitter (Little) Think Tank]

Autoritățile din Danemarca și Suedia au făcut mai multe investigații după ce au apărut scurgerile de gaze din conductele Nord Stream și au descoperit că nu ar fi fost vorba despre un accident. Ce s-a întâmplat?

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost raportate la nord-est și sud de insula Bornholm, iar imediat după au fost instituite perimetre de siguranță și au început investigațiile pentru a vedea care este cauza care a dus la apariția acestor scurgeri. Ce au descoperit autoritățile din Danemarca și Suedia? Este vorba despre trei scurgeri importante.  

Ce a cauzat explozia conductelor Nord Stream? 

Referitor la explozia conductelor Nord Stream, încă de la început au existat suspiciuni că la mijloc ar fi vorba despre un sabotaj. Astfel, în urma investigațiilor, Danemarca a anunțat că incidentele au fost provocate de acțiuni deliberate, fără să se cunoască cine s-ar afla în spatele acestora. Conductele se află la 70-90 de metri sub nivelul mării.

„Nu a fost un accident. Nu există informații despre cine ar putea fi în spatele acțiunii”, a precizat Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, într-o conferință de presă, potrivit biziday.ro.

După ce au fost analizate cu atenție fisurile existente la nivelul conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, autoritățile au ajuns la concluzia că acestea sunt mult prea mari pentru a fi puse pe seama unor accidente și că, în realitate, ar fi fost provocate de explozii.

Mai mult, un detaliu care întărește și mai mult această ipoteză este că Institutul Seismologic suedez a raportat mai multe explozii subacvatice, iar imediat după au apărut scurgerile de gaze. 

Citeste si: Uniunea Europeană ar putea rămâne fără gaz. Anunțul de ultimă oră al lui Vladimir Putin

scurgeri de gaze nord stream

Explozia conductelor Nord Stream nu ar fi fost un accident 

[Sursa foto: twitter (Little) Think Tank]

Pe lângă informațiile dezvăluite de autoritățile din Danemarca, premierul din Suedia sprijină această ipoteză fiind de părere că de vină pentru scurgerile de gaze ar fi mai multe explozii.

„Avem informații proprii, dar și primite prin contactele noastre cu Danemarca. Pe baza acestora, am ajuns la concluzia că acesta este probabil un act deliberat. Probabil o chestiune de sabotaj. Nu este o chestiune de atac asupra teritoriului suedez sau danez”, a spus Magdalena Andersson, premierul din Suedia.

Inițial, operatorul gazoductului Nord Stream 1 a anunțat că au avut loc scurgeri de gaze fără precedent și că nu poate estima cât timp va fi necesar pentru remedierea problemei.

„Distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele”, a anunțat compania.

Citeste si: Rusia taie livrarea de gaz, din nou, într-o țară din Europa. Uniunea Europeană spune că este vorba despre un șantaj energetic

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Ce taxe ar putea fi eliminate în 2023. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunare, începând cu anul viitor

Suspans privind aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis: 'Încă se discută'

Ce taxe ar putea fi eliminate în 2023. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunare, începând cu anul viitor

Ursula von der Leyen, măsuri urgente pentru prețurile la gaze. Care sunt planurile pentru ca europenii să nu înghețe de frig în case la iarnă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies