Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. Pentru ce se citește acatistul Sfântului Antonie cel Mare, timp de 9 marți la rând

Author: Cristina Mocanu

Se spune că acatistul Sfântului Antonie cel Mare are puteri miraculoase și aduce ajutor celor aflați în rătăcire.

Sursa: https://pixabay.com/

De ce se citește acatistul Sfântului Antonie timp de 9 marți la rând.

Potrivit bzi.ro, pe data de 17 ianuarie se sărbătorește Sfântul Antonie cel Mare, iar în această perioadă se citește acatistul Sfântului pentru îndeplinirea dorințelor.

Viața Sfântului Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este unul dintre cei mai cunoscuți asceți ai istoriei creștinismului şi este socotit începătorul vieții monahale. Este prăznuit în Biserica Ortodoxă la 17 ianuarie.

Sfântul Antonie s-a născut în jurul anului 251, în satul Coma din Egiptul de Mijloc, dintr-o familie de creștini bogați.

În acea perioadă Egiptul era o provincie a Imperiului Roman, reședința guvernatorilor romani aflându-se la Alexandria, al doilea oraș ca mărime în imperiu, după capitala Roma. Creștinismul era înfloritor în Egipt, cu toate că păgânismul, fie el elenistic sau egiptean, era dominator. Creștinismul pătrunsese în orașe şi mai ales în metropola Egiptului, Alexandria.

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei 2022. Felicitări și urări originale. Cum să le spui celor care poartă numele de Andrei, Andreea „La mulți ani!” de ziua numelui, într-un mod deosebit

În acest mod neprielnic creștinismului se formează Sfântul Antonie cel Mare, care învață în familie credința creștină şi are în prim-plan întâlnirea cu Dumnezeu în sfânta biserică creștină din localitatea sa natală.După ce în anul 310 face o călătorie la Alexandria pentru îmbărbătarea creștinilor prigoniți din cauza persecuției lui Maximin, Antonie se stabilește în 312 în adâncul deșertului, pe muntele Kolzim, unde a stat până la sfârșitul vieții. Sfântul Antonie a trecut la cele veșnice în anul 356 d.

Hr. în deșertul de pe malul drept al Nilului.

Sfântul Atanasie cel Mare spunea că, prin cuvântul său, Sfântul Antonie reușea într-o singură zi să creștineze, dintre păgânii Alexandriei, cât reușea Biserica alexandrină să creștineze într-un an de zile.

Astfel, prin viața sa excepțională, Sfântul Antonie a transformat Egiptul dintr-o țară păgână într-o țară creștină şi un leagăn al monahismului.

De ce se citește acatistul Sfântului Antonie cel Mare

Se spune că acatistul Sfântului Antonie cel Mare are puteri miraculoase și aduce ajutor celor aflați în rătăcire. De asemenea, rugăciunea este atât de puternică încât ar putea lupta contra blestemelor.

Sfântul Antonie cel Mare este considerat ocrotitorul orfanilor și al oamenilor săraci și îi păzește pe oameni de duhurile rele și de vrăjitorii.

Rugăciunile spuse către Sfântul Antonie cel Mare timp de 9 săptămâni ajută la împlinirea celor mai mari dorințe.

Acesta dă ajutor grabnic celor care au probleme de sănătate grave, celor cărora li s-au făcut farmece sau au fost blestemați, celor care nu-și găsesc liniștea sufletească și celor care nu reușesc să-și întemeieze o familie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Sfântul Andrei 2022. În ce zi a săptămânii pică sărbătoarea. Românii au parte de mai multe zile libere în acest an

Icoana Sfântului, care este făcătoare de minuni, se află la biserica ce-i poartă numele, “Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”, de la Curtea Veche. Aceasta este singura care a rămas intactă după incendiul devastator din 1847. Biserica Sfântul Anton, din apropierea Bisericii Domnești, a ars integral. Se spune că aceasta este considerată a fi prima minune săvârșită de Cuviosul Antonie cel Mare.

Pe lângă acatistul Sfântului, creștinii ortodocși mai pot citi următoarea rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor: “Sfinte Părinte Antonie, cel ce te-ai învrednicit să fi vas ales al Mântuitorului Hristos prin credința și prin viața ta curat, du rugăciunile noastre către Dumnezeu și roagă-L pentru sănătatea, pentru mântuirea, pentru ajutorul și pentru iertarea păcatelor tuturor celor ce aleargă la ajutorul Tău cel sfânt.

Cel ce ai fost pe pământ și durerile noastre le ști și păcatele noastre le cunoști, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta și nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava și mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit și spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ți-o aducem cu atâta nădejde.

Slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mântuitorului Hristos, vino cu obișnuita Ta îndurare în ajutorul nostru, prin rugăciunile Tale, către Dumnezeu, ca să fim mângâiați în nevoi, ca să fim sprijiniți în necazuri, ca să fim apărați de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice și de păcate.

Ocrotește-ne pe noi și familiile noastre și ne păzește pașii vieții pe cărările mântuirii. Bunule Părinte Antonie, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire al Marelui Dumnezeu și al Mântuitorului Hristos, fă și din pustiul sufletului nostru, ars de necredință și ros de patimi, loc plăcut Ție, în care să se sălășluiască virtutea și să crească crinul bine mirositor al faptelor creștine, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.”