99% dintre dosarele de pensie au fost deja procesate și digitalizate: Președintele Casei Naționale de Pensii “În urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”

Autor: Cristina Mocanu

Daniel Baciu a anunțat că 99% dintre dosarele de pensie au fost procesate și digitalizate.

Sursa: pexels.com

Daniel Baciu a anunțat că 99% dintre dosarele de pensie au fost procesate și digitalizate.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că 99% dintre dosarele de pensie au fost procesate și digitalizate, marcând un pas important în modernizarea sistemului de pensii. Recalcularea pensiilor, care urmează să fie finalizată în curând, nu va duce la scăderea niciunei pensii.

O parte din dosarele de pensie au fost deja procesate și digitalizate

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut un anunț important pentru toți pensionarii din România: 99% dintre dosarele de pensie au fost procesate și digitalizate.

Aceasta reprezintă un pas semnificativ în modernizarea și eficientizarea sistemului de gestionare a pensiilor.

În cadrul unui interviu acordat postului Antena 3, Daniel Baciu a declarat: „ Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii au fost deja procesate și digitalizate. Urmează ca în perioada următoare să tipărim deciziile de pensii, să le trimitem către casele teritoriale de pensii și, în vară, să începem să emitem aceste decizii către beneficiarii noștri.”

Președintele a subliniat că nu există întârzieri în acest proces și că toate acțiunile sunt în grafic.

O întrebare importantă pentru pensionari este cum vor fi afectate pensiile în urma recalculării. Daniel Baciu a clarificat că „Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”. Această recalculare, realizată conform noii legi a pensiilor( Legea 360/2023), va aduce în principal măriri ale pensiilor, în funcție de stagiul de cotizare realizat.

Peste 70% dintre pensionari se estimează că vor primi măriri ale pensiilor.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Pensia pe care o vor primi cei care nu au muncit 15 ani. Ce trebuie să știe seniorii despre calcularea pensiei

Deciziile de pensionare vor fi tipărite și trimise către casele teritoriale de pensii

Marea majoritate a pensionarilor, în special cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, vor beneficia de măriri. Stagiile de cotizare se vor concretiza în puncte de stabilitate, clar definite în lege. „Toți cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani vor primi măriri. Avem un număr foarte mare de pensionari care vor beneficia de aceste ajustări”, a explicat Baciu.

În următoarea perioadă, deciziile de pensionare vor fi tipărite și trimise către casele teritoriale de pensii, care vor continua procesul de distribuție către beneficiari. Pensionarii ar trebui să primească aceste decizii începând cu vara, cu scopul ca până în septembrie să fie finalizată întreaga distribuție.

În plus față de recalcularea pensiilor, Daniel Baciu a anunțat și suplimentarea bugetului pentru biletele de tratament.

„Avem o cerere foarte mare din partea pensionarilor, astfel că am suplimentat banii pentru această destinație cu încă 100 de milioane față de bugetul anului trecut”, a declarat Baciu. Casa Națională de Pensii a încheiat contracte cu diverse stațiuni pentru a asigura aceste servicii, oferind un număr mai mare de bilete decât în anii precedenți. Pensionarii și asigurații sistemului public de pensii sunt încurajați să profite de aceste facilități, mai ales cei care suferă de afecțiuni medicale care necesită tratament.

Citește și: Pensionarii cu venituri mici urmează să primească mai puțini bani pe cardul de alimente: A fost modificată lista produselor alimentare care sunt distribuite în 2024

Anunțul făcut de președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, aduce vești bune pentru pensionarii din România. Digitalizarea și procesarea dosarelor de pensie sunt aproape finalizate, iar recalcularea pensiilor va aduce măriri pentru majoritatea pensionarilor. De asemenea, suplimentarea biletelor de tratament reprezintă un alt beneficiu important pentru pensionari, asigurându-le accesul la servicii medicale și de recuperare. Toate aceste măsuri sunt parte dintr-un efort mai amplu de modernizare și eficientizare a sistemului de pensii din România.