9 mai - ziua în care Capitala Europei se mută la Sibiu. Moment unic pentru România

,

Summit Sibiu. Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se reunesc, joi, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE.


In articol:

"Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie.

Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!”, a afirmat, miercuri, şeful statului.

9 mai- ziua în care Capitala Europei se mută la Sibiu. Moment unic pentru România

Summitul, găzduit de preşedintele Iohannis, se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog.

Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori.

În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre commune”, a punctat înaltul oficial.

El s-a referit şi la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. „După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019- 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, a amintit Tusk.

Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Citeste si: Anunț oficial șocant venit de la Guvern. Executivul amanetează România

Citeste si: Printul Harry si Meghan Markle au anuntat numele primului lor copil! Iata cum se va numi cel de-al optulea stranepot al Reginei Elisabeta a II-a!

9 mai- ziua în care Capitala Europei se mută la Sibiu. Moment unic pentru România

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Întreg centrul oraşului Sibiu este rezervat summitului. Momentele centrale se vor desfăşura în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru.

În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe, pentru jurnaliştii ce vor relata, dar şi pentru control acces.

Summitul informal va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

sursa: evz.ro

 

Citește-ne pe
Citește și:

Se strânge lațul! Când va fi extrădat Radu Mazăre: Totul este oficial

Un profesor de religie a făcut un copil cu o elevă de 17 ani: a fost condamnat DEFINITIV de justiție

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

CALENDAR ORTODOX 9 MAI. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

Horoscop iunie 2019. Zodiile care își schimbă radical viața vara asta

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies