4 din 5 locuințe din România nu sunt asigurate în caz de calamități naturale

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 nov 2023, 02:00

În România și Turcia, zonele unde cutremurele sunt cele mai frecvente, asigurarea locuințelor este obligatorie.

Sursa: https://pixabay.com/

În România, 4 din 5 locuințe nu sunt asigurate în caz de calamități naturale.

În România și Turcia, zonele unde cutremurele sunt cele mai frecvente, asigurarea locuințelor este obligatorie.

În România asigurarea locuințelor este obligatorie

România și Turcia sunt singurele țări din Europa în care asigurarea locuințelor este obligatorie, mai ales că aici au loc cel mai des cutremure. Turcia deține o rată decentă a asigurărilor, însă România este codașa clasamentului, fiind de trei ori sub medie.

Citește și: Care sunt principalele servicii pe care le pot primi persoanele neasigurate la medicul de familie

În România se află în vigoare o lege care obligă toți proprietarii să își asigure locuințele sau clădirile împotriva dezastrelor, însă are și cea mai mică rată de asigurare din Europa. Un paradox greu de explicat, ținând cont de faptul că legea prevede inclusiv amenzi, că prețul asigurării obligatorii este de sub 2 euro pe lună și că legea specifică a intrat în vigoare deja de 13 ani.

De asemenea, în Parlamentul a fost depus un proiect, de aproximativ trei ani,  de modificare în acest sens, însă probabil că principala cauză a insuccesului sistemului de asigurări obligatorii este neaplicare amenzilor.

 Iată ce prevede legea:

Conform prevederilor art. 17, alin. (2) şi (3) din Legea nr. 191/ 2015:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

(2) „PAID va pune semestrial la dispoziția primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. (3) Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de 3 zile de la data primirii listei, scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD pentru locuințele pe care le dețin în proprietate“

Articolul 30, alin 3:

3) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin.

(1) şi aplicarea sancțiunilor se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de către aceștia.”

4 din 5 locuințe nu sunt asigurate în România

PAD este obligatorie începând cu anul 2009. Astfel, administrațiile locale trebuie să verifice situația asigurărilor de locuințe. Potrivit legii, locuința trebuie să dețină asigurare, dar din păcate, 4 din 5 locuințe din țara noastră nu sunt la adăpost în fața unor pierderi financiare masive, în caz de dezastru natural.

Tragedia din Turcia s-ar putea repeta în România, însă puțini români și-au asigurat locuința, chiar dacă țara noastră dispune de un sistem de asigurări obligatorii, ceea ce înseamnă că suntem cu toții vulnerabili în fața unei asemenea nenorociri.

Citește și: Cum poți afla online dacă ți-a expirat rovinieta

România deține 9,6 milioane de locuințe. Aproximativ 20% dintre proprietarii români au o poliță obligatorie și doar 17% au optat pentru extra asigurarea poliței facultative.

De asemenea, românii din mediu urban au optat, în proporție de 75% pentru a-și proteja căminul, în timp ce la sate, doar 25% din locuințe sunt asigurate.

Sursă: capital.ro

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!