20 de morți în doar trei zile la Spitalul „Sfântul Pantelimon”! „Ar fi scăzut doza de noradrenalină”. Ministerul Sănătății face controale chiar în această dimineață

Author: Diana Ghita
Actualizat: 12 apr 2024, 10:02

În ce circumstanțe au murit pacienții de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”

Sursa: Pexels.com

Autoritățile desfășoară multiple anchete la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, după ce o asistentă a dezvăluit că ar fi murit, în mod subit, 20 de pacienți internați pe secția de terapie intensivă.

Cei 20 de pacienți ai Spital ului de Urgență „Sfântul Pantelimon” ar fi decedat din cauză că medicii au început să le administreze o doză mai mică de noradrenalină, față de cantitatea pe care o necesitau.

Pacienții ar fi murit din cauza dozei insuficiente de noradrenalină

Noradrenalina este o substanță de care bolnavii în stare gravă au mare nevoie pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și pentru susținerea funcțiilor respiratorii și a afecțiunilor asociate.

Deși în unitatea medicală era un număr suficient de doze, nu se știe de ce doctorii le-au dat o cantitate mai mică pacienților de la ATI.

„Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut în mod deliberat doza de noradrenalină, nu se ştie din ce motive. Nu poate să existe justificare. Pare o situaţie halucinantă. Lăsăm ancheta să-şi desfăşoare cursul”, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon”, conform Observator.

Cele 20 de persoane internate la Spitalul „Sfântul Pantelimon” ar fi murit între 4 și 7 aprilie, perioadă în care au fost cel puțin opt medici de gardă. De asemenea, în luna martie ar fi decedat 80 de persoane de pe secția de ATI a unității medicale.

Citește și: O tânără mamă din Sibiu și-a pierdut viața la spital, după ce a suferit „furia laptelui”. Femeia ar fi ignorat tratamentul pe care trebuia să-l urmeze

Potrivit sursei citate, medicii resping cu vehemență acuzațiile directoarei de îngrijiri medicale, informată de către asistentă despre numărul suspect de decese: „ Acuzaţiile sunt extrem de grave şi nu numai că sunt grave, sunt aberante. Directoarea de îngrijiri are probabil o diplomă de asistentă. Nu poţi să vorbeşti şi să faci asemenea afirmaţii, vezi Doamne te-a sunat o asistentă din Terapie”.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ministerul Sănătății face controale la Spitalul „Sfântul Pantelimon” 

Deși, la nivelul spitalului s-a demarat o anchetă internă, cazul celor 20 de pacienți morți la Spitalul „Sfântul Pantelimon” i-a ridicat numeroase semne de întrebare lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care în această dimineață a trimis un Corp de Control, pentru a afla în ce circumstanțe s-au produs numeroasele decese.

Și Colegiul Medicilor din Municipiul București s-a autosesizat în acest caz. Reprezentanții trimiși pentru a cerceta ce s-a întâmplat la terapie intensivă vor colabora cu cei din Corpul de Control al Ministreului Sănătății în demersurile lor.

„Mâine (n.r. vineri) dimineaţă Corpul de Control al ministrului Sănătăţii va fi prezent acolo. De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm o problemă de jurisdicţie profesională, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din Bucureşti de data aceasta, un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control de la Ministerul Sănătăţii.

Citește și: O femeie de 56 de ani a murit în timp ce aștepta să fie operată! Intervenția nu a mai avut loc din cauză că anestezistul ar fi plecat în timpul serviciului

În plus, în spital, managerul a dispus o anchetă internă cu medici din alte secţii, care evaluează situaţia, dacă are legătură cu realitatea. Până la momentul de faţă nu putem să avem niciun fel de comentariu pentru că discutăm de o decizie medicală, or deciziile medicale şi responsabilitatea pentru ele aparţin medicilor, astfel de sesizări în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare până la urmă, nu putem să facem altceva decât să le investigăm.

Dacă acest caz a fost adus în atenţia parchetelor, organelor de urmărire penală, cu atât mai bine, ancheta va fi cu atât mai completă. Noi putem să facem o anchetă de natură administrativă, de natură profesională şi orice fel de concluzie care naşte suspiciuni referitoare la un tratament incorect acordat acestor pacienţi va fi sesizată instituţiilor abilitate”, a transmis ministrul Sănătății, citat de Digi24.