Ziua Drapelului National: de ce are steagul Romaniei 3 culori si de ce au fost alese aceste nuante

Author: B.M.
Actualizat: 27 ian 2021, 17:25
Steagul Romaniei

Ziua Drapelului National se sarbatoreste in fiecare an, in data de 26 iunie. Afla de ce are steagul 3 culori si de ce au fost alese aceste nuante.

Ziua Drapelului National este o sarbatoare importanta in Romania, marcata de mai multe ceremonii care au loc in diverse orase din tara. La Alba Iulia, in Piata Tricolorului, s-a prezentat onorul, a avut loc salutul Drapelului de lupta iar mai multe oficialitati au rostit discursuri pe aceasta tema.

Ziua Drapelului National: de ce s-a ales data de 26 iunie

Hotararea ca Ziua Drapelului National sa fie sarbatorita in data de 26 iunie a fost stabilita rin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. In data de 26 iunie 1848 Guvernul revolutionar a hotarat ca steagul tricolor, alcatuit din culorile rosu, galben si albastru sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor.

In acelasi timp numarul culorilor de pe steag, dar si orientarea lor au o semnificatie bine stabilita: cele trei culori asigura o impartire in mod egal pe drapel, si aduc aminte astfel de principiul egalitatii, iar orientarea in sus aduce aminte de verticalitate.

Romania nu este singura tara din Europa care are un drapel construit pe baza acestor principii. Spre exemplu steagurile Belgiei, Frantei si Italiei urmeaza aceleasi principii.

Citeste si: Zile libere legale 2020. Câte libere de la stat au românii în acest an

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ce mesaj transmite ministrul Apararii de Ziua Drapelului

Ministrul Apararii a transmis pe Facebook un mesaj de Ziua Drapelului National. Oficialul a facut o scurta istorie a simbolului national.

"Utilizat ca simbol, pentru prima dată, de pandurii lui Tudor Vladimirescu, în 1821, și consacrat ca drapel al românilor în timpul Revoluției din 1848, tricolorul exprimă tot ceea înseamnă patrie, neam, trecut, prezent şi viitor, constituindu-se astfel, de-a lungul timpului, în entuziasmul care a insuflat în conştiinţa românilor idealurile de mândrie, dragoste de ţară, dorința de

unitate şi independenţă.

"În contextul Revoluției din 1848, în numele libertăţii şi unităţii de neam, tricolorul a fost arborat, pentru prima dată, ca simbol al luptei celor care au înfăptuit acel act, ”Strindardul libertății”, Guvernul revoluționar decretând ca „Tricolorul” să reprezinte steagul național al tuturor românilor", a scris ministrul Apararii, Nicolae Ciuca pe Facebook.

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Forţelor Terestre

Ziua Drapelului National: Romania nu a avut acelasi steag pe parcursul vremii

Ziua Drapelului National: potrivit istoricilor drapelul national nu a aratat la fel pe parcursul anilor. Se spune ca in 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului au fost dispuse pe orizontala, cu fasia albastra plasata sus.

Ordinea culorilor s-a schimbat din nou in a doua jumatate a domniei lui Alexandru Ioan Cuza: culoarea rosie a fost dispusa in partea superioara.

In cele din urma s-a revenit la orientarea pe verticala a culorilor, odata cu venirea lui Carol I la conducerea tarii.