Zeste de zeci de mii de euro pentru miresele din Maramures! Iata cum pleaca ele din casa parinteasca

Cine a zis ca este usor sa fii fata de maritata in Maramures, s-a inselat. Traditia spune ca orice tanara care pleaca de la casa parinteasca, trebuie sa aiba zestre si nu orice fel de zestre.

De la haine pana la covoare si tesaturi alese, totul costa cat o casa. „ I-am facut si  covoare traditionale, colorate  natural cu  scoarta de copac, plante , flori si costa 1.000 de euro, un singur covor. Deci  zestrea la o fata din Maramures ajunge undeva  la 10.000 de euro”, aflam de la... sursa sigura.

Tanti Domnita stie exact ce-i trebuie fetei sale pentru ziua cand se va marita si va pleca la casa ei. De la haine, la covoare, hainute pentru copii si alte lucruri necesare unei femei  intr-o gospodarie: „Am stiut ce va urma, dupa ce se va termina liceul. Aici ti-am facut un sacut de perna. Aici, draga mamei, ti-am facut camasa pentru  soacra”

Si uite asa Maria, care a implinit de curand 21 de ani, are deja lada cu zestre pregatita. Nu mai ramane decat sa se marite: „Eu mi l-am gasit pe Ion, fecior frumos, inalt si o sa mi-l iau  de barbat!

Zestrea fetei, asa cum cere traditia, se tine intr-o lada mare  din casa, dar si pe barne de lemn, la loc de cinste, sa se vada ca tanara este bogata si nu se marita fara zestre.

Pe langa camasile obisnuite si rochii, Maria,  care provine dintr-o familie instarita, va primi  si tinuta de mireasa, este cea mai pretioasa piesa vestimentara din lada cu zestre.

Mama fetei s-a apucat sa-i faca zestre  inca de cand aceasta avea 10 anisori. Dar a meritat, acum femeia este mandra de  ceea ce  a realizat pentru fiica ei: „Doar costumul de mireasa costa 3.000-3.500 de euro”.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies