Zece români au rămas cu conturile golite după achiziționarea unei roviniete pe un site fals. Cum funcționa schema frauduloasă

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 14 nov 2024, 18:37

Cei implicați au pus la cale o metodă de a goli conturile bancare ale victimelor prin intermediul unui site web fals

Sursa: pexels.com

În era digitală, frauda online a devenit tot mai sofisticată, iar recent, zece persoane au căzut victime unei escrocherii legate de achiziționarea unei roviniete pe un site fals.

Cei implicați – Marian Diaconu, Victor Butnaru și Gabriela Marin – au pus la cale o metodă ingenioasă de a goli conturile bancare ale victimelor prin intermediul unui site web fals, menit să imite platformele oficiale autorizate de CNAIR.

Citește și: Benzina și motorina se scumpesc de la 1 ianuarie 2025! Ministerul Finanțelor a făcut anunțul

Cum funcționa schema?

Potrivit autorităților, Victor Butnaru a creat o pagină web intitulată www.rovinieta.ro, care copia unu la unu site-urile oficiale prin care șoferii pot achita taxa obligatorie de drum pentru vehiculele care circulă pe drumurile naționale din România. Sub pretextul achiziționării rovinietei, utilizatorii erau îndrumați să completeze pe site datele de identificare și informațiile cardului bancar. În momentul în care completau datele personale și bancare, acestea erau preluate de Butnaru și complicii săi, care le foloseau ulterior pentru a efectua cumpărături și alte tranzacții în mod fraudulos.

În urma investigațiilor, s-a descoperit că Victor Butnaru și Marian Diaconu au utilizat cardurile bancare ale victimelor pentru a efectua 197 de tranzacții. Cei doi achiziționau haine, accesorii și alte produse de pe diverse site-uri, folosind fără drept fondurile din conturile celor păgubiți. Ulterior, produsele achiziționate erau ridicate cu ajutorul complicei lor, Gabriela Marin.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă

Pentru a intra în posesia produselor obținute în mod ilicit, Gabriela Marin a colaborat cu cei doi făptași, manipulând livrările și identitățile. Ea a efectuat mai multe apeluri telefonice către serviciul de curierat DHL, folosindu-se de identitățile victimelor pentru a redirecționa coletele către alte locații sau pentru a intra în contact cu cei responsabili de livrări.

Conform Replicaonline, Marin a reușit astfel să se prezinte drept una dintre persoanele vătămate, redirecționând coletele în alte locuri și intrând în posesia bunurilor.

În fața dovezilor adunate de procurori, magistrații Tribunalului Constanța au dispus începerea urmăririi penale împotriva celor trei indivizi. Aceștia sunt acuzați de fals informatic și de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, infracțiuni ce au dus la prejudicierea a zece persoane.

Cum să te protejezi împotriva site-urilor false?

Pentru a evita astfel de situații, este esențial să te asiguri că accesezi doar site-urile autorizate de CNAIR pentru plata rovinietei.

Verifică adresa web, folosește doar pagini securizate (care încep cu „https://”) și evită să introduci date sensibile pe site-uri care îți par suspicioase.