Această poziție subliniază strategia Kremlinului de a menține controlul asupra situației de pe front, în timp ce negociază dintr-o poziție de forță.
Ce a spus Vladimir Putin despre armistițiu
Vladimir Putin a transmis un mesaj de mulțumire către președintele Statelor Unite pentru atenția acordată conflictului, dar a subliniat că armata rusă continuă să avanseze pe teritoriul ucrainean.
„Propunerea(...)
Liderul de la Kremlin a reiterat că soluționarea acestui război este strâns legată de eliminarea „cauzelor profunde ale crizei din Ucraina”.
Cu ce condiții vine Vladimir Putin pentru armistițiu
În acest context, un posibil dialog între Vladimir Putin și emisarul special al președintelui american, Steve Witkoff, ar putea aduce mai multă claritate asupra intențiilor Kremlinului.
Potrivit unor presei occidentale, Rusia ar fi transmis deja o listă de revendicări către Washington. Printre acestea se numără interdicția prezenței trupelor străine în Ucraina, blocarea aderării acesteia la NATO, dizolvarea actualului guvern de la Kiev și recunoașterea teritoriilor ocupate ca parte a Federației Ruse.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În paralel, Parisul a anunțat că 15 state europene sunt pregătite să contribuie la garantarea securității Ucrainei, ceea ce indică o consolidare a sprijinului occidental față de Kiev. Această inițiativă vine într-un moment în care Rusia încearcă să-și impună propriile condiții pentru un armistițiu, ceea ce ar putea complica negocierile.
Într-o declarație ulterioară, Vladimir Putin a afirmat că viitoarele etape ale unui armistițiu vor depinde de rezultatele ofensivei ruse în regiunea Kursk.
„În funcţie de evoluţia situaţiei pe teren, vom conveni asupra paşilor următori pentru a pune capăt conflictului şi a ajunge la un acord acceptabil pentru toţi",
a declarat Putin, potrivit sursei citate.Putin a menționat că sprijină ideea unui armistițiu de 30 de zile, dar a atras atenția asupra dificultăților legate de implementarea și monitorizarea acestuia. Kremlinul speră să discute aceste aspecte într-o întâlnire viitoare cu fostul președinte american Donald Trump, ceea ce sugerează că Rusia își păstrează deschise canalele de dialog cu Washingtonul, în ciuda conflictului în desfășurare.
„Preşedintele (Donald) Trump şi cu mine putem vorbi despre acest lucru la telefon şi să discutăm împreună. Dar susţinem ideea de a pune capăt conflictului prin mijloace paşnice”, a adăugat Putin.