Vinete toxice: cand devin vinetele toxice, semnele la care trebuie sa fii atenta

Author: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:54
Vinete toxice: cand devin vinetele toxice

Afla cand devin vinetele toxice: semnele care iti arata ca vinetele sunt toxice si nu trebuie sa le consumi.

Vinetele sunt foarte populare in bucataria romaneasca, stand la baza multor preparate delicioase precum zacusca, chiftelute, salate, musaca, sau tarte. Putina lume stie insa ca, negatite corect, vinetele pot deveni toxice si pot fi nocive pentru organismul uman.

Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi si gatesti vinetele, pentru a nu avea surprize neplacute:

Vinete toxice: semnele care iti arata ca vinetele sunt toxice

Ca si cartofii vinetele au un continut ridicat de solanina, substanta care poate avea efecte neplacute asupra organismului uman. Ingerarea in cantitati mari a solaninei poate provoca febra, transpiratie, somnolenta, confuzie, stari de voma, greata, dureri de cap si crampe stomacale. Mai mult, consumul regulat de solanina poate duce chiar si la aritmie cardiaca si stop cardiorespirator.

Cand alegi vinetele pentru gatit, asigura-te ca ele sa fi ajuns la maturitate si sa nu fie tinere; vinetele tinere au un continut mai ridicat de solanina.

De asemenea, incercati sa alegeti vinete de dimensiuni mai mici sau potrivite, si nu mari. Evita si vinetele care au culoarea verde pe coaja, chiar daca aceasta este pe o suprafata mica.

Este foarte important si felul in care gatesti vinetele. Nu le praji niciodata, deoarece prin prajire vinetele genereaza substante toxice si devin cancerigene. Este recomandat sa le coci la flacara sau in cuptor. Mare atentie: dupa copt lasa vinetele la scurs, vei observa ca zeama care iese din ele este amara, semn al prezentei solanine.

Un alt truc foarte important: dupa ce fierbi vinetele asigura-te ca nu refolosesti apa in care au stat si ca le scurgi foarte bine inainte de gatire. Solanina este solubila in apa, iar fierberea indeparteaza aproape complet aceasta substanta.

Citeste si: Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cand nu trebuie sa o mai mananci

Citeste si: Oua toxice: cum iti dai seama cand devin ouale toxice

Citeste si: Papanasi prajiti: secretul ca sa iti iasa moi si pufosi

Vinete toxice: cine nu trebuie sa manance vinete

Exista anumite categorii de persoane care nu ar trebui sa consume vinete, sau care ar trebui sa limiteze consumul de vinete din cauza continutului de solanina.

Copiii, persoanele alergice si cei cu afectiuni articulare spre exemplu, ar trebui sa manance o cantitate moderata de vinete. Persoanele care au probleme cu reumatismul ar trebui sa evite vinetele, deoarece alcaloizii din componenta lor au o actiune inflamatoare.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Nu in ultimul rand vinetele nu ar trebui consumate deloc de persoanele care au guta, artrita, osteoporoza sau boli inflamatorii.

Citeste si: Ce sunt jumările. Ce nu știai până acum despre consumul de jumări de porc

Beneficiile vinetelor: ce se intampla cand mananci vinete

Consumate in cantitati normale, vinetele au o multime de beneficii, fiind extrem de bogate in vitamine si minerale esentiale precum: vitaminele B3, B6, C sau K, magneziu, potasiu, cupru, mangan, acid folic, sau triptofan.

S-a demonstrat ca vinetele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si reduc colesterolul din sange. Vinetele contin si acid clorogenic, care este antiviral si impiedica celulele sanatoase sa sufere mutatii si sa devina cancerigene.

Vinetele sunt extrem de bogate si in magneziu, care ajuta la relaxarea corpului, combate insomniile, starile de nervozitate si reduce stresul. Vinetele intaresc sistemul imunitar, regleaza tranzitul intestinal si sunt un bun diuretic.

Nu in ultimul rand, sucul din vinete este excelent pentru curatarea ficatului si a pancreasului si pentru incetinirea procesului de imbatranire prematura.

Citeste si: Mucenici muntenesti: secretul ca sa iti iasa moi si elastici

Reteta de zacusca de vinete: cum faci ca sa iti iasa dulce si aromata

Iata cum prepari zacusca de vinete, unul dintre cele mai apreciate feluri de mancare in randul romanilor. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: trei kilograme de vinete, doua kilograme de ardei rosii, un kilogram de ceapa, un litru de bulion, 500 de mililitri de ulei, 4 foi de dafin, o lingurita de sare, o lingurita de piper.

Se incepe cu coacerea vinetelor fie la flacara deschisa, fie prin contact direct cu o suprafata incinsa. Se coc pana cand invelisul exterior se carbonizeaza, iar vinetele devin moi de la atingere. Se lasa la scurs, se curata de coaja cu o lingura de lemn sau cu mana, dupa care se lasa din nou la scurs. Acelasi procedeu il aplicam si pentru ardei. Mare atentie: la acest pas nu folositi apa pentru a curata vinetele sau ardeii.

Ulterior scurgeti foarte bine vinetele si ardei si tocatile marunt, cu ajutorul unui cutit de lemn sau ceramic. Nu folositi cutite metalice. In paralel maruntiti ceapa si adaugati-o intr-o oala, alaturi de ulei si o lingurita de sare.

Lasati ceapa sa se inmoaie timp de aproximativ 10 minute, dupa care adaugati ardeii. Amestecati foarte bine cu o lingura de lemn, iar ulterior puneti vinetele maruntite in prealabil. Adaugati peste ele foile de dafin, piperul si bulionul, amestecati foarte bine, pana cand continutul se omogenizeaza si lasati sa fiarba la foc mic, timp de aproximativ o ora.

Incercati in acest interval sa amestecati din 10 in 10 minute, pentru a preveni lipirea continutului de peretii vasului, iar la final puteti completa cu sare si piper dupa gust.

La final puneti zacusca in borcane sterilizate, pe care le inchideti etans cu ajutorul capacelor, si lasati-o sa se raceasca. Se servesc la temperatura camerei, pe paine proaspata sau prajita usor. Pofta buna!