Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 18 aprilie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă sărbătoresc Vinerea Mare.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 18 aprilie!
Calendar ortodox 18 aprilie 2025
Sărbătoare 18 aprilie. Vinerea Mare este celebrată la data de 18 aprilie în calendarul ortodox.
Ziua de vineri din Săptămâna Patimilor amintește de cel mai însemnat moment al călătoriei Mântuitorului Iisus Hristos, mai exact cel în care Fiul lui Dumnezeu ia asupra Sa păcatele lumii și împacă
Ostașii L-au bătut peste față cu trestia și i-au pus crucea în spate, însă sub greutatea ei, Mântuitorul Iisus Hristos a cedat, moment în care Simon Cirineanul a fost silit să ducă crucea în continuare. Ajunși pe la ceasul al treilea, ostașii au ajuns la locul Căpățânii, acolo unde L-au răstignit pe Mântuitorul Iisus Hristos.
Fiul lui Dumnezeu nu a fost răstignit singur, ci alături de doi tâlhari, astfel încât să fie considerat și el făcător de rele. Pentru a continua să-L batjocorească pe Mântuitorului Iisus Hristos, ostașii i-au rupt haina de pe el. Acesta a fost răstignit în al treilea ceas, dar din ceasul al șaselea până în ceasul al nouălea, mai exact între 12:00 și 15:00, întunericul s-a lăsat, iar unul dintre tâlhari a început să îl Laude pe Mântuitor, fiind astfel iertat de toate păcatele.
După o perioadă îndelungată petrecută pe cruce, Mântuitorul Iisus Hristos a spus că îi este sete, moment în care ostașii i-au umezit buzele cu oțet. Alături de Fiul lui Dumnezeu stătea numai Mama Lui și sora ei, Maria lui Cleopa, alături de Ioan, iubitul Lui ucenic. Iudeii au decis ca celor trei de pe cruce să li se sfărâme fluierele picioarelor pentru a muri mai repede, însă Mântuitorului nu i s-au sfărâmat, deoarece credeau că a decedat deja.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: O femeie a murit pe o plajă populară, după ce i s-a făcut rău
După ce soldații l-au împuns cu sulița în coaste pe Mântuitor, acesta a fost coborât de pe cruce, fiind îngropat în apropiere, potrivit pravila.ro. În Vinerea Mare, credincioșii de pretutindeni țin post negru, consumând doar anafura pe care o primesc seara la Denia Prohodului Domnului. Este recomandat ca femeile să meargă la mormintele persoanelor dragi în această zi, astfel încât să se roage pentru ele.
Florile aduse de credincioși la începutul slujbei sunt împărțite la finalul slujbei, fiind considerate vindecătoare. Credincioșii pleacă de la biserică cu lumânările aprinse, astfel încât sufletele celor decedați să știe că urmează o mare sărbătoare, după care se înconjoară casa cu aceasta de trei ori. Creștinii vor intra în casă cu lumânarea aprinsă, se vor închina și o vor face o cruce în cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare. Această lumânare este păstrată pentru perioadele dificile din viețile credincioșilor.
Sărbătoare 18 aprilie
Canon de rugăciune pentru Vinerea Mare, sărbătorită pe 18 aprilie în calendarul creștin
Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Iisus, Tu care, pentru a obține pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, amintește-Ți că sunt una din oițele pe care le-ai răscumpărat cu prețul Sângelui Tău Prea Sfânt;
Tu care, atunci când toți oamenii din jur mă vor abandona și nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, ești singurul care vei putea să mă mângâi și să mă salvezi, învrednicește-mă să Te primesc ca un însuflețit; nu permite ca să Te pierd pentru veșnicie și să fiu izgonit în infern, departe de Tine.
O Prea Iubitul meu Mântuitor, binevoiește a mă primi în rănile Tale sfinte; de pe acum Te îmbrățișez și voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei Tale, spunând acum pentru atunci: Iisuse al meu, iertare și îndurare pentru meritele Sfintelor Tale răni! Amin.