Vesti BOMBA! Ce beneficiu URIAS vor avea pensionarii incepand din 2021

Vești importante pentru toți românii! Aceștia vor putea face plăți retroactive la pensii, pentru perioade însumate de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, potrivit noii legi a pensiilor, care a fost publicată recent în Monitorul Oficial.Cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut e prevăzută de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563, dar intrarea în vigoare a prevederii referitoare la plata retroactivă a contribuției la pensii se va lăsa așteptată — mai exact, până în 2021.

Potrivit noii legi a pensiilor, oricine are măcar un stagiu de cotizare de 10 ani va putea să facă un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția la pensii).

„(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, scrie avocatnet.ro

(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi”, scrie în textul de lege.

pensionari

Cumpărarea vechimii pentru pensie se putea face și până la finele anului trecut, dar acum este inaplicabil.

Mecanismul de până anul trecut prevedea însă ca plata retroactivă să se refere la o perioadă de cinci ani consecutivi, în timp ce noua lege a pensiilor nu mai conține această condiție. De asemenea, va fi o măsură disponibilă pentru mai multe generații, față de vechiul mecanism. Avantajul noii reglementări a fost subliniat și de reprezentanții ministerului.

Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani„, explicau cei de la Ministerul Muncii în comunicatul din 2018 de prezentare a proiectului de lege.

sursa: bugetul.ro

Citeste si: Ce a putut sa spuna un preot la radio Trinitas! "Femeia este o lighioana care nu face altceva decat placere barbatului". CNA a sanctionat postul

Citeste si: Florin Calinescu, pe fata despre candidatura lui Dancila: "Și-a deschis Cotroceniul coafor sau croitorie?"

Citeste si: Cutremur în România, în urmă cu puțin timp. Ce intensitate a avut

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate