Vaccinarea nu va fi obligatorie! Ce amenzi risca parintii care refuza sa-si vaccineze copiii

,

Copiii vor fi vaccinați cu vaccinurile din Calendarul Național numai cu consimțământul părinților, iar părinții care refuză să își vaccineze copiii trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării.


In articol:

În caz contrar, ei riscă să fie amendați cu sume între 1.000

și 10.000 de lei, în trepte, în funcție de numărul refuzurilor. Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, decizia urmând să fie luată de Comisia de vaccinare din județul respectiv.

Proiectul legii vaccinării, blocat în sertarele Camerei Deputaților de 2 ani și jumătate, a fost deblocat- o întâlnire tehnică, la care presa nu a avut acces, a avut loc luni la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Proiectul ar urma să intre la votul final în plen săptămâna viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Proiectul nu va aduce obligativitatea vaccinării, deoarece consensul politic a fost obținut pe o formă care nu prevede obligativitatea, ci doar recomandarea vaccinării cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național și o serie de sancțiuni (amenzi) pentru părinții care refuză atât vaccinarea, cât și consilierea pe această temă, au precizat surse politice pentru HotNews.ro.

O eventuală prevedere ca accesul copiilor nevaccinați să fie interzis în școli și grădinițe, dorită de unele voci, risca să fie neconstitutională și ar fi încălcat dreptul acestora la educație,

astfel că nu va apărea în lege, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Proiectul de lege prevede vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, dar numai cu consimțământul scris al părinților.

Părinții care refuză vaccinarea vor trebui să meargă la consiliere pe tema vaccinării, iar în cazul în care refuză de mai multe ori acest lucru, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000

și 10.000 de lei, în trepte, în funcție de numărul refuzurilor.

Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei, decizia urmând să fie luată de Comisia de vaccinare din județul respectiv.

Aceasta este forma în care proiectul de lege a ieșit din ședința tehnică de astăzi din Comisia de Sănătate, care s-a ținut cu ușile închise (presa nu a avut acces), potrivit surselor HotNews.ro.

Citeste si: Vaccinul anti-coronavirus a fost descoperit de romani! In ce stadiu se afla cercetarile

Citeste si: Vaccin antigripal: tot ce trebuie sa stii inainte sa te vaccinezi

Prevederile-cheie

din proiectul de lege:

Recomandarea de vaccinare cu vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii, vaccinurile impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea și vaccinurile pentru personalul medico-sanitar.

Copiii vor putea fi vaccinați doar după ce părinții își dau consimțământul.

Părinții care refuză vaccinarea trebuie să se informeze. Părinții care refuză vaccinarea copiilor vor trebuie să meargă la informări pe tema vaccinării.

Părinții care refuză de mai multe ori să meargă la consiliere pe tema vaccinării vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Refuzul vaccinării și după consiliere poate fi sancționat cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Decizia va aparține Comisiei de vaccinare din județul respectiv.

Autoritățile locale riscă și ele amenzi dacă nu vor asigura consilierea părinților care refuză vaccinarea- prin medicii de familie, medicii școlari, medicii din Direcțiile de Sănătate Publică.

Accesul copiilor nevaccinați în școli și grădinițe, interzis în caz de epidemie. Chiar dacă nu prevede obligativitatea, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

Stocuri de vaccinuri pe cel puțin un an. De asemenea, autoritățile vor trebui să asigure un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, au precizat sursele citate, pentru HotNews.ro.

Categoriile de vaccinări recomandate în proiectul legii vaccinării:

vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;

vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;

vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;

vaccinările pentru alt personal din unitatile publice și private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.

Citeste si: Tratament varice. Metode de tratament pentru boala venoasa cronica

Citeste si: Adevărul despre gripa aviară! Acum s-a aflat: Se transmite sau nu la om?

 

Citește-ne pe
Citește și:

Raluca Munte, imagini extrem de fierbinti: "Vezi ce vad si eu?" FOTO INCENDIAR

Bucureștiul, la două locuri să rămână fără paturi ATI - O aeronavă Spartan a dus patru pacienți cu SARS-CoV-2 Târgu Mureș

DEZASTRU! S-a aflat adevărul despre ce le-a făcut Toni Iuruc primelor două soții. Familia Simonei Halep devine îngrijorată

S-a gasit un tratament pentru coronavirus si este deja produs! Expertii medicali confirma faptul ca da rezultate

Sfecla rosie: cand devine sfecla rosie toxica, mare atentie la aceste semne

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies