Tot mai mulți români se confruntă cu probleme majore după recalcularea pensiilor, printre care se numără și Ionuț Nacu, pensionarul care a decis să dea Casa de Pensii în judecată. Acestuia nu i s-au recunoscut mai mulți ani de muncă dintr-o fabrică, motiv pentru care pensia sa a scăzut după recalculare.
Un pensionar a dat în judecată Casa de Pensii după ce a primit o pensie mai mică
Ionuț Nacu este unul dintre pensionarii din Iași care au decis să dea în judecată Casa de Pensii. Acesta a lucrat între anii 1978 și 1989 într-o fabrică din România, după care și-a continuat stagiul de cotizare pe șantier, timp de câțiva ani. Atunci când acesta a împlinit vârsta necesară pentru a se pensiona, Ionuț Nacu a aflat că 4 ani dintre cei 11 nu îi sunt recunoscuți, din cauza lipsei unor ștampile pe actele doveditoare.
Pensionarul din Iași a decis să conteste decizia de pensionare a Casei de Pensii, menționând că a adus diferite dovezi care să arate că a muncit în fabrica respectivă timp de 11 ani, precum o adeverință scrisă de fostul șef de secție, fotografii de la locul de muncă și chiar martori. Deși pensionarul a adus acte doveditoare, Casa de Pensii i-a transmis că doar documentele oficiale și ștampilate pot fi luate în considerare.
Citește și: Anunț oficial de la Casa Națională de Pensii: Când pot pensionarii să meargă la bancomat
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Acum, Ionuț Nacu a decis să ceară ajutorul instanței pentru ca pensia sa să fie recalculată corect, adăugându-se și cei patru ani pe care Casa de Pensii nu i-a recunoscut.
„Am muncit aproape toată tinerețea la o fabrică. Din 1978 până prin 1989. Apoi, am mai lucrat și pe șantier câțiva ani. Când am ieșit la pensie, am adunat toate actele, ce mai aveam prin casă, ce mi-au dat și foști colegi, și le-am dus la Casa de Pensii.
479 de pensionari din Iași au dat în judecată Casa de Pensii
Mai mulți pensionari se confruntă cu aceeași problemă, mai exact anii de muncă nu sunt recunoscuți de Casele de Pensii dacă nu există documente legal ștampilate. Casa Județeană de Pensii Iași are în jur de 479 de masa instanțelor de judecată. Tot mai mulți pensionari decid să dea în judecată Casele de Pensii după recalcularea pensiilor din anul 2024.
Principalele probleme cu care se confruntă pensionarii reprezintă nevalorificarea anumitor perioade de muncă din cauza adeverințelor incomplete sau neconforme și imposibilitatea completării dosarelor cu documente suplimentare în instanță. Există probleme și în includerea anumitor sporuri în baza de calcul a pensiei, dar și în aplicarea noii Legi a pensiilor nr. 360/2023.
În cazul în care pensia recalculată este mai mică decât pensia în plată, legea pensiilor nr. 360/2023 presupune ca pensionarii să primească în continuare pensia veche. Cu toate acestea, viitoarele majorări se aplică doar asupra cuantumului recalculat.