UE avertizează asupra unei noi escaladări! Ce provoaca acest conflict?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 06 aug 2023, 00:45

UE este alarmată de noua creștere a tensiunilor dintre Kosovo și Serbia!

Sursa: PixaBay

UE este alarmată de noua creștere a tensiunilor dintre Kosovo și Serbia!

Minoritatea sârbă din Kosovo vrea să demisioneze din funcțiile publice în semn de protest față de obligația de a pune plăcuțe de înmatriculare kosovare pe mașini. UE se teme că această dispută ar putea distruge succesele medierii.

UE este alarmată de noua creștere a tensiunilor dintre Kosovo și Serbia. Pe fond, este vorba de o dispută privind obligația guvernului kosovar de a furniza vehiculelor o plăcuță de înmatriculare națională.

De la începutul lunii, este obligatoriu să se afișeze plăcuțe de înmatriculare kosovare. Cu toate acestea, o mare parte a minorității sârbe, care trăiește în special în nordul țării, a refuzat până acum să se conformeze ordinului, deoarece nu recunoaște guvernul kosovar. În semn de protest față de plăcuțele de înmatriculare obligatorii, Goran Rakic, liderul partidului Srpska Lista ("Lista sârbă"), cel mai important partid al minorității sârbe, a anunțat sâmbătă că toți sârbii din Kosovo vor demisiona din funcțiile din guvern, parlament sau autorități până când conducerea de la Pristina va ceda.
"Lista sârbă" deține în prezent zece din cele 120 de locuri din parlamentul kosovar. După cum a relatat agenția de presă dpa, toți membrii minorității sârbe care ocupă posturi afectate s-au conformat între timp acestui anunț.

"Nu există nicio soluție" pentru disputa actuală

Retragerea din funcțiile publice sau politice "nu este o soluție la disputele actuale", a avertizat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

"Ultimele evoluții pun în pericol ani de muncă pentru dialogul dintre Belgrad și Pristina. Am făcut apel la ambele părți să se abțină de la acțiuni unilaterale care pot duce la noi tensiuni", a scris el pe Twitter.Într-o declarație scrisă, Borrell a făcut apel atât la Kosovo, cât și la Serbia să rezolve tensiunile recente prin dialog. Pentru a evita o escaladare, a spus el, guvernul kosovar ar trebui să prelungească termenul limită pentru reînmatricularea vehiculelor și să suspende deocamdată amenzile în cazul în care proprietarii de mașini nu au aplicat încă plăcuțe de înmatriculare kosovare.Secretarul
general adjunct al NATO, Mircea Geoană, reprezentanți ai forței de protecție KFOR și reprezentantul special al UE pentru dialogul dintre Belgrad și Pristina, Miroslav Lajcak, au exprimat sentimente similare. KFOR ar trebui să contribuie la stabilitatea în regiune în cadrul misiunii de pace conduse de NATO de la sfârșitul războiului din Kosovo din anii 1990.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Termenul pentru schimbarea plăcuțelor de înmatriculare probabil prelungit

Potrivit rapoartelor agenției de presă dpa, guvernul de la Pristina a dat deja curs acestei cereri de prelungire a termenului limită. Proprietarii de autoturisme vor avea acum timp până la 21 aprilie anul viitor pentru a-și schimba plăcuțele de înmatriculare. Cu toate acestea, potrivit dpa, Kosovo a luat măsuri în ceea ce privește personalul, demitându-l pe șeful poliției regionale responsabil pentru regiunea sârbă din nordul Kosovo.

Acesta refuzase să le ceară oamenilor să își schimbe plăcuțele de înmatriculare.

Serbia nu recunoaște suveranitatea Kosovo

UE mediază de ceva timp între Serbia și Kosovo pentru a obține o apropiere în conflictul dintre cele două țări. În august, după o lungă dispută, guvernele sârb și kosovar au convenit asupra unor reglementări reciproce de intrare și au negociat, sub medierea UE, un acord privind libera circulație a persoanelor. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar guvernul sârb încă nu îl recunoaște ca stat independent, ci îl consideră un teritoriu separatist. Germania recunoaște suveranitatea Kosovo și ambele țări doresc să devină membre ale UE. Serbia a primit deja statutul de țară candidată și negociază cu UE o posibilă aderare încă din 2014. Kosovo este clasificat drept "candidat potențial".

Citeste si: Papa Francisc critică condițiile de muncă in Bahrain! Afla de ce

Citeste si: Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!

Citeste si: Escrocii promit lemn ieftin in Germania!

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!