Trump urmeaza sa fie arestat! Raspunsul lui e instigarea revoltelor?

Author: Bogdan Frațilă

Fostul președinte și candidat al Partidului Republican în 2024 și-a îndemnat susținătorii să "ne luăm națiunea înapoi" !

Sursa: Captură YouTube

Fostul președinte și candidat al Partidului Republican în 2024 și-a îndemnat susținătorii să "ne luăm națiunea înapoi" !

Fostul președinte și candidat al Partidului Republican în 2024 și-a îndemnat susținătorii să "ne luăm națiunea înapoi" din cauza unei potențiale acuzații penale fără precedent. Fostul președinte Donald Trump le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să

protesteze, în timp ce se pregătește pentru efortul așteptat al procurorului districtual din Manhattan de a formula o acuzație penală fără precedent în legătură cu modul în care a gestionat o plată de bani pentru tăcere în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016.
"Protestați, luați națiunea noastră înapoi!", a declarat fostul președinte și candidat la președinția republicană din 2024 pe platforma sa de socializare Truth Social, după ce a indicat informații de presă despre posibilitatea
ca el să fie arestat marți sau la scurt timp după aceea.
Trump nu a oferit nicio bază clară pentru așteptata arestare, în afară de a cita ceea ce a numit "scurgeri ilegale" despre ancheta în curs de desfășurare a procurorului districtual din Manhattan Alvin Bragg. Și, într-adevăr, un purtător de cuvânt al lui Trump a precizat ulterior că nu a existat nicio "notificare" reală cu privire la o arestare iminentă.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că el "va fi în Texas weekendul viitor pentru un miting uriaș. Faceți America măreață din nou!". Trump a jucat golf sâmbătă dimineață și urmează să se deplaseze în Oklahoma sâmbătă după-amiază pentru a participa la campionatul de lupte NCAA.

Instigare la proteste

Deși o persoană familiarizată cu operațiunile lui Trump a declarat că nu organizează în mod activ proteste, postarea

de sâmbătă dimineață a fostului președinte subliniază măsura în care acesta încearcă să transforme cazurile juridice împotriva sa într-un poligon politic. Descrierea arestării sale anticipate a urmat unui fir de discuție lung și incoerent în care a afirmat că "Visul american este mort" și a afirmat în mod fals că alegerile din 2020 i-au fost furate. Retorica este similară cu remarcile sale din 6 ianuarie 2021, când și-a îndemnat susținătorii să "lupte ca naiba" pentru a-l împiedica pe Joe Biden să preia funcția.
"Dacă nu luptați ca dracu', nu veți mai avea o țară", a spus Trump atunci, înainte ca mii de susținători să mărșăluiască spre Capitoliu și să ia cu asalt clădirea, punând în pericol Congresul și transferul de putere. Într-o postare ulterioară, sâmbătă, Trump a spus: "Este timpul!... Pur și simplu nu mai putem permite acest lucru".
Un purtător de cuvânt al lui Bragg a refuzat să comenteze sâmbătă. Un purtător de cuvânt al poliției din New York a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Secret Service a declarat că nu a putut comenta planurile specifice de protecție sau mișcările protejaților.
Fabien Levy, secretarul de presă al primarului orașului New York, Eric Adams, a declarat: "În coordonare cu alte forțe de ordine locale, statale și federale, NYPD rămâne întotdeauna pregătit să răspundă la evenimentele care au loc pe teren și să asigure siguranța newyorkezilor".
O avalanșă de știri de vineri seară a declarat că Bragg a cerut autorităților de aplicare a legii din New York să înceapă discuții despre problemele de securitate și logistica implicate în răspunsul la o potențială punere sub acuzare a lui Trump acolo. Nu este clar dacă potențiala acuzație penală ar duce la arestarea lui Trump în noua sa locuință din Florida, dar unul dintre avocații lui Trump, Joseph Tacopina, a declarat că Trump se va preda pentru a face față acuzațiilor în Manhattan dacă un mare juriu va emite o acuzație în zilele următoare.

Citește și: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”

Acuzații

Ancheta lui Bragg s-a intensificat în ultimele luni pe o temă mult mai restrânsă: dacă Trump a comis o infracțiune prin faptul că a mascat o plată de 130.000 de dolari către Stormy Daniels, vedetă de filme pentru adulți, în 2016, ca fiind o cheltuială legală și nu o cheltuială menită să stimuleze campania sa prezidențială aflată atunci în desfășurare.
Fostul avocat al lui Trump care a făcut aranjamentele, Michael Cohen, a pledat vinovat în 2018 la acuzații federale, inclusiv una prin care a recunoscut încălcarea legii federale de finanțare a campaniilor electorale în legătură cu plata. Cu toate acestea, Trump nu a fost niciodată acuzat pentru rolul său. Trump a negat în repetate rânduri că ar fi comis vreo infracțiune în legătură cu plata și a negat afirmația lui Daniels potrivit căreia cei doi au făcut sex cu o singură ocazie, în 2006. Strâmtorarea juridică a lui Trump nu se limitează la ancheta din Manhattan. El se confruntă cu o punere sub acuzare anticipată în comitatul Fulton, în Georgia, unde un procuror districtual a investigat efortul său de a submina alegerile din 2020. De asemenea, el se confruntă cu amenințări juridice din ce în ce mai acute din cauza unei anchete a unui consilier special privind tentativa sa de subversiune electorală și a eforturilor de a împiedica guvernul să recupereze zeci de documente sensibile de securitate națională ascunse la proprietatea sa de la Mar-a-Lago.

Citește și: Biden sustine arestul lui Putin: Il condemna drept un criminal!

Rezultate alegeri Statele Unite ale Americii. Republicanii au un avantaj pentru Camera Reprezentanților, iar o cursă strânsă se dă pentru Senat

Citește și: Franța: Reforma sistemului de pensii îi provoacă o criză lui Macron!

Citește și: Slovacia va trimite flota de avioane de vanatoare MIG-29 în Ucraina!