Electromiografia (electromiograma sau EMG) este un test care confirma si localizeaza eventualele leziuni ale nervilor periferici sau muschilor, precum si severitatea lor, ajutand la stabilirea unui diagnostic corect si a unui tratament eficient.
Procedura EMG este folosita la diagnosticarea unor neuropatii (sindromul de canal carpian sau radiculopatia, o afectiune a radacinii nervilor spinali), a unor boli care perturba legatura dintre nervi si muschi (Miastenia Gravis sau sindromul miastenic Eaton-Lambert), a distrofiei musculare, a herniei de disc, a sclerozei laterale amiotrofice si a altor afectiuni.
O procedura standard include doua teste separate: studiul conducerii nervoase si examinarea musculara cu ac. Iata in ce consta fiecare dintre acestea si la ce nivel de disconfort te poti astepta in timpul celor doua etape ale investigatiei EMG.
Evaluarea conducerii nervoase
Evaluarea conducerii nervoase consta in aplicarea unor stimuli electrici de intensitate mica in diferite puncte pe traiectoria unor nervi si inregistrarea raspunsului muscular.
Ce vei simti in aceasta etapa?
Socul administrat este asemanator unuia cauzat de electricitatea statica, provocand un disconfort local suportabil, a carui intensitate poate fi resimtita diferit in functie de persoana.
Contraindicatii
Daca ai un defibrilator implantabil sau un pacemaker, anunta medicul inaintea efectuarii investigatiei.
Examinarea musculara cu ac
A doua etapa a investigatiei EMG consta in insertia in anumiti muschi a unui ac subtire de unica folosinta care contine un electrod microscopic. Acestia vor fi evaluati in stare de repaus si de contractie.
Semnalele electrice sunt „traduse” in valori numerice si grafice care vor fi afisate pe ecranul computerului si analizate de catre medic.Ce vei simti in aceasta etapa?
Chiar daca in timpul acestei proceduri nu se aplica stimuli electrici, poti resimti un disconfort mic spre mediu cauzat de intepatura acului.
Contraindicatii
Intepatura poate provoca o mica sangerare, de aceea trebuie sa anunti medicul daca te afli sub tratament anticoagulant.
Pentru o electromiografie pretul variaza intre 250 si 350 de lei, in functie de tipul testului. Investigatia poate dura aproximativ 30 de minute si se efectueaza fara anestezie.
Cum te pregatesti pentru o electromiografie?
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci inaintea unei electromiografii este sa anunti medicul in cazul in care urmezi un tratament anticoagulant sau orice alt tip de tratament, daca
ai o tendinta hemoragica sau daca ai un defibrilator sau un stimulator cardiac. Poti consuma alimente in ziua examinarii si iti poti continua activitatile in mod normal dupa efectuarea investigatiei. Fa un dus, nu aplica pe piele lotiuni sau creme si poarta haine lejere.Electromiografia este o procedura de diagnostic cu riscuri scazute, insa este posibil ca timp de cateva zile sa simti dureri musculare usoare. Acestea sunt considerate normale si pot fi ameliorate cu aspirina sau ibuprofen.