TRAGEDIE in lumea filmului: un cunoscut cineast A INCETAT DIN VIATA! Toata lumea este in doliu: "Era unic" FOTO

TRAGEDIE in lumea filmului: un cunoscut cineast A INCETAT DIN VIATA! Toata lumea este in doliu: Era unic FOTO

Tragedie in lumea filmului!

Cineastul rus Aleksei Gherman, regizorul filmului "Khrustalyov, masina mea!", a murit joi, la varsta de 74 de ani, la Sankt Petersburg, unde era spitalizat de mai multe luni.

"Tatal meu a murit astazi, fara sa-si recapete cunostinta. Medicii au facut tot posibilul pentru a-l salva. Insa inima lui a incetat pur si simplu sa mai bata", a declarat Aleksei Gherman Jr., fiul cineastului, el insusi regizor.

"Tatal meu si-a trait viata intr-un fel demn si nu si-a tradat niciodata idealurile", a adaugat el.

Aleksei Gherman a fost spitalizat la Sankt Petersburg, orasul sau natal, in noiembrie 2012, din cauza unor hematoame cerebrale, dupa ce a cazut in apartamentul sau. Suferind de o boala cardiaca si, contractand ulterior si o pneumonie, cineastul a fost plasat in sectia de reanimare a spitalului.

Nascut pe 20 iulie 1938, la Leningrad, Aleksei Gherman a prezentat in filmele sale, cu o abordare critica, viata contemporanilor sai, evolutia tarii si starea cinematografiei din Rusia.

Rau vazut de autoritatile sovietice pentru nonconformismul sau si confruntat cu cenzura, cineastul a regizat destul de putine filme, printre creatiile sale cele mai notabile numarandu-se lungmetrajele "20 de zile fara razboi" (1976), "Prietenul meu Ivan Lapsin" (1984), si a avut o activitate sustinuta de scenarist pentru alti regizori.

Filmul "Khrustalyov, masina mea!" (1998), prezentat la Festivalul de la Cannes din acelasi an, prezenta drumul spre infern al unui medic-general chemat de Lavrenti Beria la capataiul unui Stalin muribund.

Presedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleantele sale familiei si apropiatilor regizorului, iar ministrul Culturii, Vladimir Medinski, a deplans decesul cineastului, pe care il considera o pierdere ireparabila pentru cultura rusa.

"Era unic. Ce altceva am putea spune despre talentul artistic al acestui om?", a declarat, la randul sau, regizorul rus Alexandr Sokurov.


Sursa: Mediafax.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate