Tot ce trebuie să știi despre cele trei falimente bancare din SUA

Author: Cristina Mocanu

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit în cel mai mare faliment bancar din 2008 până în prezent.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley_Bank

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit în cel mai mare faliment bancar din 2008 până în prezent.

Silicon Valley a devenit cel mai mare creditor din Statele Unite ale Americii care

a dat faliment în mai mult de un deceniu, după ce a avut o săptămână agitată, prin care a încercat să atragă capital din domeniul tehnologiei.

Silicon Valley Bank cel mai mare faliment din ultimii 15 ani

Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu, după o săptămână tumultuoasă, în care a avut loc o încercare nereușită

de atragere de capital şi un exod de numerar de la startup-urile din domeniul tehnologiei care au alimentat ascensiunea creditorului. Acesta s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA.

Astfel că, autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au

pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC). Aceasta va lichida activele băncii pentru a rambursa clienții, inclusiv deponenții și creditorii.

Citește și: Falimentul Silicon Valley Bank: Tot ce trebuie să știi despre cel mai mare crash bancar din ultimii 15 ani

Signature Bank a fost închisă de autoritățile din SUA

Signature Bank, o banca americană care avea relații puternice cu firmele

de criptomonede, a fost închisă în seara zilei de duminică de autoritățile din SUA.

Signature Bank era evaluată pe bursă la 4,4 miliarde de dolari și avea active de 118 miliarde de dolari.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Autoritățile financiare din SUA au anunțat un plan pentru a-i sprijini pe deponenții de la Silicon Valley Bank și Signature Bank (SVB), un pas esențial pentru a opri o eventuală panică a deponenților cu privire la recentele falimente.

Aproximativ 90% din depozitele de la Signature Bank nu erau acoperite de fondul de garantare al SUA (FDIC), comparativ cu un procent de 95% în cazul Silicon Valley Bank. FDIC garantează deponenților care au cel mult 250.000 de dolari într-un depozit bancar că își vor primi banii înapoi în cazul în care instituția financiară intră în colaps, dar, prin recentul anunț al Trezoreriei SUA, se va face o excepție și toți deponenții din cele două bănci își vor primi banii înapoi.

O altă bancă care a dat faliment este Silvergate Bank

Trei bănci regionale s-au prăbușit în Statele Unite ale Americii în decurs de trei săptămâni, la care se adaugă și instituțiile bancare Silvergate Bank și Silicon Valley Bank, evenimente ce i-au determinat pe investitori să se teamă de o posibilă vulnerabilitate financiară la scară largă.

Citește și: Silicon Valley Bank: Cel mai mare colaps bancar dupa 2008!

Mai mulți investitori au comparat dezastrul actual al SVB cu cel al Lehman Brothers, intrat în faliment în 2008 (active de 639 de miliarde de dolari), și au recomandat companiilor din portofoliul acestei bănci să-și mute banii din Silicon Valley Bank către alte entități bancare, precum Merrill Lynch, First Republic și JP Morgan, astfel încât să își poată plăti angajații la timp săptămâna viitoare. După ani de dobânzi de referință care au plutit în jurul valorii de zero, banca centrală a început primăvara trecută o serie de majorări istorice de dobânzi pentru a scumpi creditarea în rândul afacerilor și indivizilor – o modalitate de a calma economia și de a tempera inflația. Dobânzile mari afectează în primul rând domeniul tehnologic, astfel sunt devalorizate acțiunile și este îngreunată strângerea de fonduri.

Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank trimite startup-urile in haos!

Chiar dacă era necunoscută în afara Silicon Valley, SVB era printre primele 20 de bănci comerciale din America, cu active totale în valoare de 209 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2022, potrivit FDIC.

Este considerat cel mai faliment în rândul creditorilor de la colapsul Washington Mutual din 2008 încoace. Banca a făcut parteneriate, de-a lungul timpului, cu aproape jumătate dintre companiile tehnologice și cele din sănătate finanțate de capitalul de risc din SUA, multe dintre ele alegând să își retragă banii din bancă.

Sursă: ziare.com

 


După ce s-au despărțit, Radu îi dă în continuare speranțe Cristinei. În gală, atunci când a fost pe cale să fie eliminat, acesta i-a spus tinerei că ar fi așteptat-o afară, asta dacă ar fi plecat acasă.