Tinerii pot primi terenuri gratis de la stat pentru a-și construi proprietăți personale. Care este vârsta limită și de ce acte aveți nevoie?

Author: Cristina Mocanu

Tinerii români pot obține de la stat terenuri gratis pentru construirea unei locuințe.

Sursa: pexels.com

Tinerii români pot obține de la stat terenuri gratis pentru construirea unei locuințe.

Potrivit unei legi, tinerii vor putea să ia terenuri gratis de la stat pentru a-și construi locuințe personale.

Teren gratuit de la stat pentru tinerii din România

Tinerii cu vârsta de până în 35 de ani pot obține de la stat, gratuit, terenuri de până la 1.000 de m2, pentru construirea unei locuințe proprietate personală, potrivit unei legi care a apărut în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Conform Legii 15/2023 se stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafețe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală”.

Citește și: Pensionarii au primit mai mulți bani! Cine a beneficiat de ajutor începând cu luna aceasta?

Astfel, cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, orașului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul și trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de

pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.

Cu ajutorul HG 748/2023, care a apărut deja în Monitorul Oficial, se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 mp în mediul urban și de 5.000

mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

De ce acte aveți nevoie?

Pentru a putea primi un teren, gratis, din partea statului, tinerii sunt nevoiți să depună următoarele acte:

 

- copie de pe certificatul de naștere;

- copie de pe actul de identitate;

- declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

De asemenea, legea stabilește că dimensiunile terenurilor care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală sunt în directă legătură cu tipul localității în care se află acestea. Ceea ce înseamnă că terenurile trebuie să aibă următoarele dimensiuni:

- între 150 m² şi 300 m² - în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;

- între 250 m² şi 400 m² - în oraşe;

- între 250 m² şi 1.000 m² - în comune şi sate.

Citește și: S-a făcut anunțul mult așteptat de pensionari! Cu cât se vor mări pensiile?

Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a putea primi un teren gratis?

Tinerii de până la 35 de ani, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- au împlinit vârsta de 18 ani;

- la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât şi în alte localități.

Pe lângă cele amintite, consiliile locale pot stabili criterii suplimentare pentru atribuirea terenurilor.

Din momentul în care a primit terenul, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului și, la construirea ei, să respecte prevederile Legii construcțiilor nr. 50/1991.

Sursă: avocatnet.ro

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!