Tichete de creșă sau grădiniță 2022: Când ar putea fi reluată emiterea tichetelor în valoare de 1500 de lei

,

Emiterea de tichete pentru grădinițe și creșe ar putea fi reluată. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat recent că este posibil să se reia emiterea acestora.


In articol:

În 2021, Florin Cîțu a suspendat tichetele pentru creșe și grădinițe pe motiv că nu existau bani la bugetul de stat. 

Citeste si: Se schimbă Legea pensiilor: Câți bani vor primi pensionarii cu mai puțin de 15 ani cotizație

Cine poate beneficia de tichete de creşă

Ajutorul pentru creşă sau grădiniţă, în valoare de 1.500 de lei, suspendat de fostul Guvern Cîțu, ar putea fi primit de părinți în acest an, a anunţat ministrul Finanțelor.

Citeste si: Peste 300 de lei în plus la salariu! Anunțul momentului pentru angajații din România. Florin Cîțu a găsit soluția

Într-un interviu acordat Hotnews.ro, ministrul Finanțelor a anunțat că emiterea tichetelor de 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță se va relua de la jumătatea anului 2022 și există intenția să fie extinsă și pentru plătitorii de impozit pe venit.

„Suntem în analiză. Încercăm să-i dăm drumul pe la jumătatea anului, cel târziu. Încercăm extinderea către mai mulți beneficiari. De fapt, asta ne-a blocat atunci. Scopul, până la urmă, este de a ajunge în zona de educație timpurie.

Beneficiarul de educație timpurie este copilul. Trebuie să am cât mai mulți beneficiari”, a spus Adrian Câciu, într-un interviu la Hotnews.ro.

„Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, scrie  avocatnet.ro.

Banii se pot folosi numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie. Așadar, tichetele pot fi folosite la creșe, private sau publice, inclusiv pentru plata bonelor autorizate.

„Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 18 alin. (1) din lege, pentru acoperirea parţială sau integrală a taxelor de creşă reprezentând contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în creşe sau alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice, (…) sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară private sau de bone şi se suportă integral de către angajator”,  potrivit normelor.

Pentru acrodarea tichetelor de creşă este nevoie ca angajatul să depună următoarele documente:

a) cerere pentru acordarea tichetului de creşă;

b) actul doveditor eliberat de creşa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naştere al copilului, în cazul părinţilor naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare;

e) declaraţie pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creşă, de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.

Suma maximă care poate fi acordată sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Mesajul sfâșietor al surorii Cameliei, femeia care și-a pus capăt zilelor după ce băiețelul ei s-a înecat în piscină: „Ne-ați rupt sufletul în mii de bucăți”

Operatorii de gaze din România și alte trei țări din regiune se unesc: plan comun pentru a traversa criza

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Ce l-a împins pe medicul din București să își pună capăt zilelor. Cu doar câteva clipe înainte de a face acest gest, i-a dat un ultim mesaj soției

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies