Taxă eliminată începând cu data de 1 iunie. Cu ce bani vor rămâne în buzunar românii

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 25 mai 2023, 10:39

Începând cu data de 1 septembrie 2023, aceasta va fi reintrodusă

Sursa: Pexels.com

Începând cu data de 1 iunie 2023, românii nu vor mai fi obligați să plătească o taxă, conform unui proiect de ordin al Ministerului Transporturilor.

De la 1 iunie 2023, odată cu începerea verii, va fi eliminată o taxă, în România.

Începând cu data de 1 septembrie 2023, aceasta va fi reintrodusă.

Taxa eliminată de la 1 iunie 2023, în România

Începând cu data de 1 iunie 2023, românii care se îndreaptă spre mare nu vor mai trebui să plătească taxa de pod de la Fetești, de pe Autostrada Soarelui. Măsura intră în vigoare datorită unui proiect de ordin al lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, dar este valabilă până în ultima zi a verii, 31 august 2023.

Suspendarea tarifului de folosite a podului de la Fetești urmează să intre în vigoare pentru toate categoriile de vehicule, fără nicio restricție, până în momentul în care lucrările pentru reabilitarea podului se vor încheia.

Cu toate acestea, conform documentului pregătit de Ministerul Transporturilor, perioada nu trebuie să treacă de data de 31 august 2023. Pentru perioada de trei luni, cât timp va fi suspendată taxa, bugetul va avea cu aproximativ 52 de milioane de lei.

Citește și: Cresc taxele de drum din 2026. Rovinieta va fi mai scumpă pentru anumite categorii de mașini

Potrivit CNAIR, lucrările de reabilitare a podului au început din luna februarie a acestui an, peste brațul Borcea. Acesta se situează pe Autostrada A2 și, pe perioada în care se vor desfășura lucrările, Calea II de circulație a fost închisă.

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

Lucrări de amploare pentru reabilitarea Podului de la Fetești

Circulația a fost deviată pe Calea I, fiind vorba de reabilitarea pe sensul de mers Constanța-București, între km 143+125 și între 148+315.

Frezarea sistemului rutier și refacerea acestuia, demontarea și montarea parapetului pietonal și refacerea trotuarului se numără printre lucrările care se vor efectua.

„Probabil că în zilele următoare va exista Consiliul de Administraţie al CNAIR, fiindcă ăsta e mersul normal. Eu am transmis public şi mergem pe această linie. Aşa cum am spus, în zilele următoare vom avea acest Consiliu de Administraţie, iar ca termen în mod sigur de la 1 iunie se va intra pe suspendarea acestei taxe.

Acea precizare care a venit la o zi după anunţul meu a fost o precizare prin care se dorea sublinierea faptului că nu de atunci se aplică, ci urmare a acestui Consiliu de Administraţie şi a acestei decizii care va exista în perioada următoare", a explicat Grindeanu, potrivit Agerpres, în urmă cu doar câteva săptămâni.

Vlăduța Lupău, ceartă în aeroport cu un taximetrist! De la ce a pornit scandalul:

Citește și: Cine sunt primii bugetari concediați, după ce au fost aprobate măsurile pentru acoperirea găurii bugetare în valoare de 20 de miliarde de lei

Contractul de reabilitare are o valoare de 68 de milioane de lei, aproape cât suma pe care nu o vor mai achita românii în cele trei luni de primăvară.