Țările din Europa cu cele mai mici prețuri la benzină și motorină. Unde costă un litru de benzină 2,901 lei

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 ian 2023, 02:35

Țările din Europa care oferă cele mai mici prețuri la benzină și motorină

Sursa: pexels

Prețurile la benzină și motorină diferă de la o țară la alta, astfel că, în anumite zone din Europa, carburantul este vândut la prețuri mult mai mici comparativ cu România. Iată în ce țări din Europa sunt cele mai mici prețuri la benzină și motorină.

La momentul actual, la nivel mondial, creșterea prețului benzinei și motorinei reprezintă o problemă economică majoră. Foarte multe state deja întâmpină dificultăți din cauza scumpirilor, iar România nu face excepție. În același timp, unele țări din Europa comercializează în continuare benzina și motorina la prețuri foarte mici. Iată unde un litru de benzină sau motorină costă mai puțin de 5 lei.

În ce țări din Europa sunt cele mai mici prețuri la benzină și motorină? 

Prețul benzinei sau motorinei poate influența puternic întreaga economie, având în vedere că în funcție de acestea se pot înregistra creșteri la alimente, dar și la alte categorii de produse. Ținând cont de acest aspect, de fiecare dată când apar creșteri importante pe piața combustibului, acest detaliu stârnește un val de îngrijorare. 

Pe data de 18 aprilie 2022, prețul mediu al motorinei, la nivel mondial, era de 1,29 dolari pe litru, în timp ce prețul mediu al benzinei era de 1,34 dolar pe litru.

În Europa, la mijlocul lunii aprilie, cele mai mici prețuri la motorină și benzină erau în Federația Rusă și în Belarus. Mai exact, în Rusia, un litru de benzină se vinde cu 2,901 lei, în timp ce motorina se comercializează cu 2,959 lei. Prețuri foarte mici pentru benzină și motorină sunt și în Belarus, acolo unde pe data de 18 aprilie 2022, benzina și motorina aveau același preț, mai exact 3,037 lei.

Alte țări în care prețurile la motorină și benzină sunt mai mici decât cele din România sunt Turcia, Ungaria, Malta, dar și Republica Moldova, potrivit cargopedia.ro.

În Turcia, benzina costă 5,910 lei, în timp ce motorina se vinde cu 6,839 lei. În Ungaria, prețul benzinei este de 6,281 lei, iar cel al motorinei este 6,286 lei. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În Malta, benzina se vinde cu 6,549 lei, iar motorina se vinde cu 5,914 lei, în timp ce în Republica Moldova, benzina de vinde cu 6,508 lei, iar motorina cu 6,368 lei.

Pe data de 18 aprilie 2022, atunci când au fost făcute publice aceste date, în România, prețul benzinei era de 7,632 lei, în timp ce motorina se vindea cu 8,412 lei.

Citeste si: Anunț important pentru șoferi! Românii care au roviniete cu valabilitate de minim 30 de zile vor fi anunțați că expiră prin e-mail

Cel mai mic preț din România la benzină și motorină marți, 26 aprilie 2022 

În România, prețurile la benzină și motorină au crescut considerabil în ultima perioadă, ducând la apariția unor scumpiri în lanț. Pe data de 26 aprilie 2022, în București, benzina de vinde cu 7,62 lei, în timp ce motorina costă 8,48 lei.

În Cluj Napoca, benzina costă 7,65 lei, iar motorina 8,51 lei, în Timișoara, benzina se vinde cu 7,64 lei, iar motorina cu 8,51 lei, în timp ce la Constanța, benzina costă 7,63 lei, iar motorina 8,50 lei. Evident, prețurile pot să difere de la o benzinărie la alta.

Cel mai mic preț la benzină se găsește la benzinăria Lukoil din Sannicolau Mare, Timiș, unde un litru costă 7.61 lei, în timp ce benzinăria Socar din Alesd, Bihor, oferă cel mai mic preț la motorină, mai exact 8.39 lei.

Citeste si: Prețul benzinei și prețul motorinei au crescut!