Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Pe ce dată pică. Este ultima mare sărbătoare din anul acesta bisericesc

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 aug 2022, 10:16

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din acest an bisericesc

Sursa: Facebook

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este a treia mare sărbătoare a lunii august, după Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos și Adormirii Maicii Domnului.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este și ultima a anului acesta bisericesc și este însemnată în calendarul ortodox cu cruce roșie și se celebrează pe data de 29 august, zi în care se ține post.

Citeste si: Ce este și unde poate fi văzuta statuia Inima lui Iisus. Este unică în țară, dar și în Europa

Ce rugăciune e bine să spunem pe 29 august de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Cu ocazia acestei zile mari, credincioșii pot spune o rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul pentru a îi ajuta și ocroti de rele, pentru o apropiere față de acesta de această sărbătoare și nu numai.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 18 august 2022. Este prăznuit un mare sfânt și făcător de minuni. Joi se rostește rugăciunea pentru vindecare

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.

Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!” 

Semnificația Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Din Evanghelie aflăm că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbatorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Calendar creștin ortodox 19 august 2022. Mii de români poartă numele sfântului care este prăznuit vineri. Zi de sărbătoare pentru credincioși

Citeste si: Toți cei care poartă acest nume își serbează onomastica astăzi. Zi de sărbătoare în calendarul creștin ortodox vineri, 20 mai 2022

În tradiția Bisericii, Capul Sfântului Ioan Botezătrul are o istorie aparte, fiind pierdut și regăsit de 3 ori. Prima și a doua aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai.

Sursa: crestinortodox.ro, condoleanțe.ro 

 


Situație fără precedent în Casa iubirii! Nona a dat buzna în camera roșie, pentru a afla ce se întâmplă între Patrick și Alina, noua concurentă! „Nu e corect ca în prima zi de cuplu să facă așa ceva!”

Vizibil afectată de gestul lui Patrick, Nona a intrat furibundă în camera roșie pentru a-i cere explicații celui care se pretinde partenerul ei! „Ce faci tu? Nu, eu mă duc! Rămâneți voi aici!”

Cookies