Tabel cu vârsta de pensionare pentru femei: În ce an ieși la pensie în funcție de data la care te-ai născut

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 iul 2023, 15:20

În ce an ieși la pensie în funcție de data la care te-ai născut

Sursa: pixabay.com

Cum afli la ce vârstă ieși la pensie în funcție de anul în care te-ai născut?

La ce vârstă pot ieși femeile la pensie în funcție de data în care s-au născut?

Persoanele care sunt încă în câmpul muncii, dar care își doresc să se pensioneze în 2023, trebuie să cunoască anumite reguli pentru a putea face acest pas.

Care este vârsta de pensionare pentru femei în 2023

Conform legii, dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare.

Vârsta la care se pot pensiona femeile diferă de cea a bărbaților, iar atingerea ei depinde de data nașterii. Astfel, iată cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an.

Citește și: Tabel cu vârsta de pensionare pentru bărbați: În ce an ieși la pensie în funcție de data la care te-ai născut

Dacă, totuși, nu este vorba de o pensionare anticipată sau din anumite motive personale, precum cele medicale, pensionările la limita de vârstă prevăd anumite condiții prin care femeile care au împlinit vârsta dar și celelalte

aspecte prevăzute de lege pot ieși la pensie.

Conform legii nr. 263 din 16 decembrie 2010, dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.

Legislația care există în prezent trebuia înlocuită de câțiva ani, dar  Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 2024.

Deoarece vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii, putem afla cine poate ieși la pensie anul acesta.

Citește și: Oana Zăvoranu, părăsită când a dat de greu? Vedeta recunoaște că se confruntă cu probleme financiare

Dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare, persoanele ce ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot cere să iasă la pensie. 

Citește și: Anunț important pentru români! Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă. Se poate plăti în rate

Astfel că, vârsta standard de pensionare pentru femei este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. De exemplu în acest an, femeile se pot pensiona la 62 și 63 de ani și o lună. Pe de altă parte, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

De asemenea, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

Potrivit legii: „Se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal (…) Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare … dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel”.

Pensionare 2022: Limita de vârstă pentru pensionare în 2022. Cum poți să ieși la pensie anul acesta

Totodată, în lege se mai spune că „În sistemul public de pensii, plata pensiei se face lunar. Pensia se plătește personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul urmaș sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială”.

Tabelul cu vârsta standard de pensionare

Mai jos găsiți tabelul cu vârsta la care puteți ieși la pensie în funcție de anul nașterii:

Tabel Vârsta Pensionare

Sursă: mmuncii.ro 

 


Larisa, acuzații dure la adresa Lorenei! „Nu e asumată! Nu își asumă greșelile foarte mari pe care le-a făcut!” Vechiul lor conflict s-a reaprins în Casa iubirii și au ieșit la iveală detalii uluitoare!