Sunt rechini în Marea Neagră? Detalii necunoscute din adâncuri

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 25 iul 2022, 00:10

Rechinii au băgat spaima în oameni, de-a lungul timpului, dar aceștia nu trăiesc oriunde. Noi vă dezvăluim dacă aceste creaturi înfiorătoare pot fi întâlnite și în Marea Neagră.

Multă lume se teme de rechini, în special din cauza filmelor, care au transformat aceste creaturi ale apelor în adevărați monștri. Peste 400 de specii de rechini sunt cunoscute până acum. Haideți să vedem dacă aceștia trăiesc sau nu și în Marea Neagră. 

Ce rechini trăiesc în Marea Neagră

Dintre toate specile de rechini, doar trei sunt extrem de periculoase și pot ataca și oameni.

Este vorba despre marele alb, devenit vedetă și datorită celebrului film ”Fălci”, rechinul tigru și rechinul taur. 

Din fericire pentru noi, niciuna dintre aceste specii nu trăiește în Marea Neagră, cel puțin deocamdată. Cu toate acestea, nu vă imaginați că în apele acestei mări nu există rechini. 

Singura specie care se găsește în Marea Neagră este câinele de mare. Dacă vă întrebați de unde îi provine această denumire, ei bine, scafandrii care se ocupă cu studiul viețuitoarelor marine au observat că acest rechin se comportă exact ca un lup, în momentul

în care vânează. 

Câinele de mare nu trăiește însă doar în Marea Neagră. Acesta a fost observat și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului, dar și în apele reci ale Oceanele Atlantic sau Pacific.  

De menționat este faptul că cea mai mare populație a acestei specii de rechin se găsește totuși în Marea Neagră. De-a lungul timpului, în apele mării noastre au fost văzute și alte specii de rechin, dar este vorba despre întâmplări izolate. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se întâmplă uneori ca atunci când rechinii urmăresc bancuri de pești, să ajungă și în apele altor mări.

Așa a fost și în cazul rechinului înger, rechinului vulpe, rechinului ciocan sau rechinului pisică. Aceștia au fost observați în Marea Neagră, dar nu s-au obișnuit cu această apă și nu s-au adaptat condițiilor de supraviețuire. 

Rechinii din Marea Neagră atacă oameni?

Câinele de mare este un rechin destul de mic, în comparație cu alte specii. Poate ajunge până la 1,7 metri și nu depășește 15 kilograme la maturitate. 

În plus, aceasta este și cea mai blândă specie de rechini. Câinele de mare are culoarea cenușiu închis, pe partea dorsală, și este alb pe burtă. De asemenea, are câte un țep pe ambele înotătoare dorsale. 

Din această cauză, este cunoscut și sub denumirea de pește cu pinteni. Are un cap plat, dinți foarte ascuțiți, puși pe 6 rânduri și ochii mari și ovali. 

Câinele de mare poate fi observat destul de greu de către scafandri, pentru că trăiește la o adâncime de până la 100 de metri și nu se apropie de litoral, decât în cazuri foarte rare. 

Acest rechin a fost pescuit cel mai des în următoarele zone:

  • Gura Portiței 10-15 mile;
  • în apropierea platformelor de foraj marin;
  • în Portul Constanța;
  • la Cap Tuzla, dar la adâncimi de aproximativ 50 de metri;
  • în Mangalia, la adâncimi de 70-80 de metri

Câinele de mare nu mănâncă oameni și nici nu îi atacă, în principal pentru că este o specie foarte fricoasă. Acesta se hrănește cu pești, cu moluște sau cu diferite crustacee. Din păcate, numărul rechinilor din Marea Neagră este în scădere, din cauza pescuitului excesiv. 

Anual, peste 15.000 de tone din această specie sunt pescuite în toată lumea. În plus, câinele de mare trăiește relativ puțin, între 35 și 75 de ani, și tocmai de aceea populația de rechini se reface foarte greu. 

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!