Stiai ca FRICA poate fi mirosita! Iata cine poate face acest lucru

"Mirosul" fricii poate fi mostenit genetic si poate fi transmis timp de doua generatii, au aratat oamenii de stiinta de la Emory School of Medicine din Georgia, care au realizat un studiu pe soareci.

Pentru prima data, cercetatorii de la Emory School of Medicine din Georgia (SUA) au aratat ca, daca soarecii sunt invatati sa se teama de un anumit miros, acesta declanseaza modificari chimice ale spermei, informeaza dailymail.co.uk.

Apoi, aceste schimbari pot modifica creierul urmatoarelor doua generatii, provocandu-le teama de acelasi miros.

Daca aceste schimbari sunt valabile si la oameni, s-ar putea schimba modul in care este analizat comportamentul adultilor, precum si cel in care sunt tratate diferite afectiuni, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic.

Kerry Ressler, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale, a declarat: "Faptul de a sti ca experientele parintilor influenteaza urmasii ne ajuta pe noi sa intelegem tulburarile psihiatrice care ar putea avea o baza transgenerationala si eventual sa proiectam strategii terapeutice".

in timpul studiului, soarecii au fost invatati sa asocieze mirosul florilor de cires cu un usor soc electric. Dupa scurt timp, soarecii s-au aratat tematori, chiar daca ei erau doar expusi mirosului.

Ulterior, oamenii de stiinta au verificat urmasii soarecilor si au descoperit ca acestia asociaza mirosul florilor de cires cu teama, desi nu au fost niciodata expusi la socuri electrice.

Drept urmare, cercetatorii au concluzionat ca aceasta trasatura s-a transmis genetic, intrucat parintii nu si-au intalnit niciodata urmasii, ceea ce inseamna ca acest comportament nu putea fi invatat.

Urmasii au reactionat la acelasi miros pe care parintii lor au fost invatati sa il evite.

Experimentele au aratat ca informatia poate fi transmisa prin intermediul mamei si afecteaza urmasii, fie ca sunt conceputi pe cale naturala, fie cu ajutorul fertilizarii in vitro.

Studii anterioare au aratat ca atacurile de stres posttraumatic pot fi generate de anumite mirosuri si exista ingrijorarea ca persoanele care sufera de aceasta tulburare, precum soldatii care au luat parte la conflicte armate, vor putea transmite frica lor copiilor, astfel incat acestia sa aiba aceleasi atacuri, cand simt anumite mirosuri. ( sursa Mediafax )

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies