SPECTACOL pe CER. Milioane de oameni vor putea urmari eclipsa totala de Luna, fenomen denumit si Luna sangerie

O eclipsa totala de Luna, denumita in mod popular si "Luna sangerie", va avea loc in primele ore ale diminetii de 8 octombrie si va fi vizibila din Canada si Statele Unite ale Americii.

Eclipsa totala de Luna care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, dupa ce un eveniment astronomic asemanator a avut loc pe 15 aprilie, si, totodata, a doua dintr-o serie foarte rara de patru eclipse lunare consecutive. Potrivit descopera.ro, urmatoarele doua eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 si pe 28 septembrie 2015.

Expertii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mana de patru carti identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetrada". Numele "Luna sangerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, avand in vedere culoarea - un rosu portocaliu - pe care o capata satelitul natural al Terrei in momentul in care trece prin umbra Pamantului.

Eclipsa nu va fi vizibila din Romania, deoarece la acea ora va fi ziua in aceasta regiune a Terrei. Fenomenul va putea fi observat, insa, din regiunile nordice ale Statelor Unite si din Canada, unde eclipsa va avea loc chiar inainte de rasaritul Soarelui, dand nastere unui fenomen foarte rar: pentru scurt timp, Soarele si Luna pot fi observate simultan pe cer, la rasarit, respectiv la apus.

In timpul unei eclipse, Soarele si Luna se afla la 180 de grade pe cerul noptii si in mod normal cele doua corpuri ceresti nu pot fi vazute simultan, geometria celesta spunand ca este imposibil. Totusi, datorita refractiei luminii in atmosfera terestra, este posibil ca, cu cateva minute inainte de rasaritul Soarelui si de apusul Lunii, imaginile celor doua corpuri sa fie vizibile pe cer pentru o scurta perioada.

Citeste si: Super mulți bani pe lângă salariu! Orban a semnat documentul. Cine va primi suma uriașă - capital.ro

Practic, persoanele care vor privi cerul in acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu cateva momente inainte de a fi rasarit si Luna inca vizibila la cateva momente dupa ce de fapt a apus, explica space.com. Potrivit NASA, eclipsa va incepe la ora 10.25 GMT si se va incheia la 11.24 GMT.

Eclipsa de Luna de pe 8 octombrie are loc la doua zile dupa perigeul lunar, adica momentul in care Luna este cel mai aproape de Terra (orbita Lunii in jurul planetei nu este perfect circulara, ci oscileaza, satelitul apropiindu-se, perigeu, si departandu-se, apogeu, de Terra, in mod regulat, n.r.), iar satelitul natural al Pamantului va parea cu 5,3% mai mare decat in cazul eclipsei totale anterioare, care a avut loc pe 15 aprilie, explica NASA.

Exista doua tipuri de eclipse de Luna, in functie de pozitia acesteia fata de conul de umbra a Pamantului: in penumbra sau penumbrale - care pot fi totale sau partiale si sunt observate mai ales de astronomi, pentru ca nu provoaca modificari importante ale aspectului Lunii, ci doar o usoara modificare a culorii -, umbrale, cand Luna intra in conul de umbra al Terrei partial, dand nastere unei eclipse partiale sau total, cand tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Luna nu au loc intr-o anumita ordine.

Eclipsele de Luna au loc doar in timpul fazei de Luna Plina. Ultima eclipsa totala de Luna vizibila din Romania a avut loc pe 10 decembrie 2011. Urmatoarea eclipsa totala de Luna vizibila de pe teritoriul Romaniei se va produce pe 28 septembrie 2015.

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies