Special pentru Craciun! Cum faci CEL MAI PUFOS cozonac. Reteta mostenita de la strabunici

,

O reteta excelenta, mostenita din familie, dezvaluita de celebrul bucatar Adi Hadean.

Ingrediente (doi cozonaci): 1 kg faina; 250 g zahar; 250g unt, un strop de ulei (o lingura, mai exact); 4 galbenusuri; zahar vanilinat-un plic; coaja de la o lamaie; sare; esenta de rom; 0,5 l lapte; 35 g drojdie proaspata

Mod de preparare:

Intr-o cana cu lapte se pune drojdia si o lingurita de zahar. Se amesteca bine si se lasa la loc cad.

Faina se cerne.

Miezul de nuca se amesteca cu zaharul (o parte zahar la trei parti nuca) si cu o lingurita de cacao. Faina se amesteca cu patru galbenusuri, un plic de zahar vanilinat, cateva picaturi de esenta de rom, coaja rasa de pe o lamaie si un praf de sare. Intre timp, laptele se incalzeste usor (nu se fierbe) si se dizolva in el zaharul (cele 250 de grame) si untul. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se framanta cu faina aproximativ o jumatate de ora.

Aluatul trebuie sa fie moale, putin elastic. Dupa framantat, aluatul se lasa la dospit o ora sub un prospop curat. Apoi, se intinde o foaie mai groasa decat jumatatea unui deget si se pune umplutura. Cozonacul se rasuceste si se aseaza in tava. Se mai lasa sa creasca acoperit inca o jumatate de ceas si se da la cuptor.

Caldura trebuie sa fie potrivita, adica la jumatate, sa se coaca incet cozonacul. Dupa aproximativ 45 de minte, cozonacul e copt.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Valeriu Gheorghiță, liniștea dinaintea furtunii! Șeful campaniei de vaccinare a făcut noi declarații despre valul patru al pandemiei: ”Tulpina Delta are o rată crescută de atac”

Adio, investiții în plan local! La Guvern s-au terminat fondurile, după doar 4 luni/ DOCUMENT

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Vestea momentului pentru românii care vor să călătorească în Italia! Masca de protecție nu mai e obligatorie

In aceasta seara, de la ora 20:00, in serialul “Hercai”, Azize, la limita disperarii!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies