Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022. Cum să obții calificativul maxim la proba orală de Limba Română la BACALAUREAT 2022

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 31 mai 2022, 07:43

Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022

Sursa: peexls

Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022. Cum să obții calificativul maxim la proba orală de Limba Română la BACALAUREAT 2022.

Elevii claselor a 12-a vor susține anul acesta proba de competențe lingvistice de comunicare în limba română la BAC 2022, după doi ani în care probele de competențe digitale și lingvistice nu s-au mai susținut și s-au echivalat după anumite grile stabilite de Ministerul Educației.

Vă prezentăm o listă cu sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022 care vine în sprijinul absolvenților de liceu care vor susține în luna iunie proba orala la Limba Română.

Acestea sunt câteva sfaturi oferite de profesori care îți vor arăta cum să obții calificativul maxim la proba orală de Limba Română la Bacalaureat 2022.

Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022

După doi ani în care probele de competențe digitale și lingvistice nu s-au mai susținut și s-au echivalat după anumite grile stabilite de Ministerul Educației, elevii claselor a 12-a vor susține din nou proba orală de Limba Română în cadrul examenului de BACALAUREAT 2022.

Citeste si: Înscrieri Bacalaureat 2022. Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la examenul de BAC 2022

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română pe care absolvenții de liceu o vor susține în cadrul examenului de Bacalaureat se va desfășura în perioada 6-8 iunie 2022, iar elevii vor fi notați cu unul dintre următoarele calificative:

-MEDIU

-AVANSAT

-EXPERIMENTAT

Vă prezentăm mai jos o listă cu sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022 menită să ajute absolvenții de liceu să obțină calificativul maxim la proba orală de Limba Română. 

Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022  

Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română presupune receptarea mesajelor orale și scrise și producerea de discursuri de tip narativ, descriptiv, informativ sau argumentativ.

Mai exact, la această probă vei primi un text literar sau nonliterar, la prima vedere, iar în funcție de acesta va trebui să dovedești care sunt competențele dobândite pe parcursul celor patru ani de liceu.

Unul dintre sfaturile pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022 care te va ajuta să obții calificativul maxim este acela potrivit căruia trebuie să demonstrezi membrilor comisiei de evaluare că știi să folosești corect și adecvat limba română în diferite situații de comunicare.

Printre noțiunile pe care trebuie stăpânești pentru a obține calificativul „experimentat” se numără: registrele stilistice ale limbii române, planurile vorbirii, stilurile funcționale sau funcțiile comunicării și diferitele elemente ale unei situații de comunicare. 

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022 este acela ca elevii să fie  familiarizati cu modele de subiecte pentru Bacalaureat la proba orala de Limba Română 2022. 

Pentru asta, absolvenții de liceu sunt sfătuiți să rezolve cât mai multe modele de subiecte pentru proba orală de Limba Română pentru Bac 2022, modele care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Educației.

Pentru proba orala de Limba Romănă la BAC 2022, candidații la sesiunea de vară, dar și la cea de toamnă vor avea un bilet cu un subiect și cu două întrebări.

Potrivit metodologiei anunțate de Ministerul Educației, la proba orală de Limba Română la BAC 2022, candidații vor extrage un bilet cu subiecte. Ei se vor retrage apoi în bancă, unde au la dispoziție un timp de gândire, de aproximativ 15 minute, pentru a rezolva cerințele.

Își pot nota ideile pe o ciornă, pusă la dispoziție de organizatorii examenului de Bacalaureat 2022. Apoi, candidații se vor prezenta în fața profesorilor din comisia de examinare, pentru a susține proba. 

Modele de subiecte la proba orală de Limba Română BAC 2022 

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru proba de competențe lingvistice de comunicare orală în limba română la BAC 2022 este acela ca elevii să fie familiarizati cu modele de subiecte pentru Bacalaureat la proba orala de Limba Română 2022. 

Vă prezentăm două modele de subiecte la proba orală de Limba Română BAC 2022.

Biletul nr. 1
 

Citeste textul cu voce tare:
 

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

„In ceea ce priveste conceptia cromatica, saltul este si el evident de la simbolismul suplu al procedeelor expresioniste, care inregistreaza culoarea lucrurilor ca poarta spre adevarul lor, la exactitatea absoluta si rece a culorii, invelis superficial si iluzoriu etans, despartit de adancimea lucrurilor. Se dovedeste, astfel, ca paradoxal adevarata valorificare spectaculoasa a unor concepte expresioniste, cu ample perspective de integrare a artei in cotidian, se va produce in arta constructivista si a formelor figurative […]. Existenta unui „real” al profunzimilor si tendinta de a-i acorda dimensiunea absolutului, sarcina de a-l cunoaste si de a-l face activ prin expresie, se converteau pentru artistul expresionist intr-o a doua natura. Se contura, astfel, un nou „mod de a fi“ al artistului, in raport cu realitatea, in care arta se reafirma drept o valoare a vietii, valoarea organica si constitutiva, cu infinite implicatii. Era o atitudine care sublinia voit legaturile artei moderne cu valorile vietii in general, ceea ce implicit insemna depasirea individualului si, sub o forma sau alta, cuprinderea dimensiunii sociale.”

(Amelia Pavel,  Expresionismul si premisele sale)

1. Formuleaza raspunsuri la intrebarile de mai jos, referitoare la situatia de comunicare din textul citat:

a) Cine ar putea fi receptorul textului dat, avand in vedere scopul comunicarii?

b) Carui stil functional ii apartine textul de mai sus? Ilustreaza doua caracteristici ale stilului identificat cu exemple din textul dat.

c) Ce elemente importante de continut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici in textul dat?

2. Care este opinia ta despre rolul artei? Sustine cu argumente opinia pe care o enunti.

Citeste si: Modele de subiecte Informatică Bacalaureat 2022. Cum trebuie să se pregătească absolvenții de la profilul real pentru proba de Informatică de la BAC 2022

Biletul nr. 2

Citeste textul cu voce tare:

„Mult zgomot pentru nimic este o piesa care se preteaza la numeroase interpretari, fiind una dintre operele nemuritoare ale literaturii universale. Andrei serban o aduce pe scena Teatrului de Comedie intr-o adaptare inovatoare si amuzanta, imbogatind piesa prin numeroase schimbari in relatie cu vremurile contemporane si prin care propune trimiteri catre societatea romaneasca actuala.

Mult zgomot pentru nimic a fost scrisa intre 1598 si 1599 si este una dintre celebrele tragicomedii ale lui William Shakespeare. Piesa originala urmareste procesul de curtare a lui Hero, o tanara nobila, de catre Claudio, un lord florentin. Claudio starnise gelozia fratelui bastard al printului Don Pedro, prin actele sale de eroism dintr-o recenta campanie militara. Astfel, Don John, fratele bastard al lui Don Pedro, le intinde o capcana lui Don Pedro si Claudio pentru a ii face sa creada ca Hero i-a fost infidela lui Claudio in noaptea de dinaintea casatoriei. Claudio o „demasca“ pe Hero in ziua nuntii, iar ea lesina de rusine. Tatal si verisoara ei decid sa propage minciuna ca Hero a murit, pentru a-i face pe Don Pedro si Claudio sa regrete umilirea lui Hero. Intre timp, doi dintre complicii lui Don John sunt auziti vorbind de catre niste jandarmi, iar calomnia lansata la adresa lui Hero este demascata. Leonato, tatal lui Hero, nu ii spune lui Claudio despre inocenta fiicei lui, facandu-l sa creada ca o va lua de sotie pe verisoara lui Hero (Beatrice), si ca Hero este in continuare moarta. La nunta, Beatrice si Hero intra in scena mascate, iar toate cele intamplate sunt scoase la iveala. 

Piesa se termina cu nunta dubla dintre Hero si Claudio si dintre Beatrice si Benedick. Povestea de dragoste dintre orgoliosul Benedick si apriga Beatrice este un subplot care oglindeste in revers relatia dintre Hero si Claudio, deoarece, pe masura ce aceasta se deterioreaza din cauza planurilor lui Don John, relatia dintre Benedick si Beatrice infloreste.

Adaptarea lui Andrei Serban a acestei comedii shakespeariene are ca rezultat un text revigorant si actual. Schimbarile sunt minime, dar cruciale, pastrand esenta originalului shakespearean, dar adaptandu-l la vremurile noastre.

Citeste si: Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice engleză la Bac 2022. La ce trebuie să fie atenți elevii de clasa a XII-a

Una dintre inovarile majore tine de folosirea elementelor multimedia. Andrei Serban adauga scenelor shakespeariene ascultari pe ascuns, aparté-uri si monologuri, folosind sapte camere video plasate pe scena. Au fost adaugate, in spectacol, cateva dansuri si momente muzicale ce animeaza atmosfera, care, de altfel, impleteste sobrul cu comedia.

(Mara Ciuntu,  Andrei Serban inoveaza in amor, Observator cultural nr. 940/2018)
 

1. Formuleaza raspunsuri la intrebarile de mai jos, referitoare la situatia de comunicare din textul citat:

a) Cine ar putea fi receptorul textului dat, avand in vedere scopul comunicarii?

b) Carui stil functional ii apartine textul de mai sus? Ilustreaza doua caracteristici ale stilului identificat cu exemple din textul dat.

c) Ce elemente importante de continut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici in textul dat?

2. Care este opinia ta despre rolul teatrului in educarea tinerilor? Motiveaza-ti raspunsul. 

Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba de competențe lingvistice engleză la Bac 2022. La ce trebuie să fie atenți elevii de clasa a XII-a

BAREMUL de rezolvare pentru aceste modele de subiecte la proba orală de Limba Română BAC 2022 îl găsiți pe portalînvățământ.ro. 

 

 

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies