Sfântul Ilie. Sărbătoare cu cruce roșie la data de 20 iulie 2025: Este complet INTERZIS să ne părăsim locuințele în această zi! Activitățile care-l înfurie pe Sfânt

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 iul 2025, 16:56

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul

Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 20 iulie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Sărbătoarea din data de 20 iulie 2025 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 20 iulie!

Calendar ortodox 20 iulie 2025

Sărbătoare 20 iulie 2025. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit pe data de 20 iulie în calendarul ortodox al anului 2025.

Alături de această sărbătoare se află o cruce roșie, care arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul s-a născut într-o familie creștină, fiind fiul unui preot al Legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, loc care i-a inspirat numele Sfântului. Acesta a trăit cu 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, atunci când era la conducere regele Ahab, cunoscut pentru admirația pe care o avea față de iudei. 

În prima parte a vieții sale, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul ținea strict toate poruncile Legii, ținea post, se ruga neîncetat și se dedica asupra Domnului în totalitate. Sovac, tatăl Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, a avut o vedenie în care se arăta fiul său, care era acoperit în hainele de foc, oferite de persoane îmbrăcate în alb, după care îi dădeau să mănânce o flacără. Preoții din templu au considerat din acel moment că Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf Ilie 2025: De ce nu este bine să consumi mere până la data de 20 iulie

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost unul dintre primii mari proroci din Israel, fiind cunoscut pentru nenumăratele previziuni pe care le-a făcut. Acesta a vestit seceta din cauza fărădelegilor lui Ahab. Ahab, rege al Israelului, s-a căsătorit cu Izabela, fiica regelui Ieteval al Sidonului.

În urma acestei căsătorii, Ahab a încălcat Legea, instaurând cultul idolului fenician Baal, moment în care creștinii l-au părăsit pe Dumnezeu. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul l-a avertizat pe Ahab că întregul popor va avea de suferit pentru ceea ce a făcut. Ahab nu a luat în seamă cuvintele prorocului, însă după o perioadă a început o secetă cumplită.

Citește și: A existat un martor care a văzut direct căderea bruscă a sportivului Felix Baumgartner! Ce a declarat acesta, dar și ce s-a aflat în urma primei inspecții?

Citește si: FOTO| Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea| EXCLUSIV

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a părăsit Israelul și a mers la râul Chorrath, localizat dincolo de Iordan. Câteva ciori l-au însoțit pe acesta în călătoria sa, păsări care aduceau pâine dimineața și carne seara, ca să poată supraviețui. Peste o perioadă va seca și râul Chorrath,  însă Dumnezeu a pregătit o altă călătorie pentru Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, către Sarepta Sidonului. În timpul călătoriei sale, acesta s-a întâlnit cu o văduvă săracă, păgână, care aduna lemne pentru a coace pâine pentru ea și fiul ei. 

Deși recoltele erau sărace, femeia l-a invitat pe acesta la masă, iar ca recunoștință, covata sa cu făină și ulciorul cu ulei nu se mai goliră până la revenirea ploii. După câteva zile, bărbatul văduvei a trecut la cele veșnice. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul l-a luat pe băiat, a suflat de trei ori asupra trupului neînsuflețit, rugându-se Domnului, reușind astfel să-l aducă la viață, potrivit pravila.ro.

Pe parcursul zilei de 20 iulie 2025, credincioșii respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Se crede că în dimineața zilei în care este pomenit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, credincioșii trebuie să culeagă plante de leac, în special busuioc. Acestea erau puse la uscat în diferite locuri ale casei, precum sub streșini sau în cămări.

La data de 20 iulie 2025, creștinii trebuie să aibă în casă ramuri de salcie, astfel încât să se ferească de trăsnete. Este complet interzis să muncim în această zi, deoarece se crede că astfel de acțiuni pot aduce fulgere asupra lor şi în grindină sau prăpăd asupra recoltelor. Nu este recomandat să ne părăsim locuința, deoarece astfel vom fi loviți de fulgere, potrivit antena3.ro.

Sărbătoare 20 iulie

Canon de rugăciune către Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, pomenit pe 20 iulie în calendarul creștin

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.