Septembrie, luna scumpirilor. Iata cu cat va creste pretul la gaze naturale

,

Pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, a anuntat, marti, seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Erik der Vrijer.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat la finele lunii iunie un calendar de crestere a preturilor care, insa, nu includea pentru anul in curs vreo modificare a tarifelor, informeaza Mediafax." Foile de parcurs pentru gaze si electricitate nu s-au devansat(...). Exista un mecanism in Romania, o formula, care arata in cazul in care costurile cresc atunci vor trece in preturile finale. Acesta formula nu s-a aplicat in ultimii ani.

Exista aici un bagaj dificil in ajustarea preturilor la gaze in raport cu cresterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit daca mecanismul ar fi fost aplicat. Aceasta reprezinta o corectie a lipsei de ajustare a preturilor din trecut", a afirmat der Vrijer.

Datele anuntate de ANRE in iunie arata ca pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali. Pentru anul in curs nu erau prevazute cresteri de pret in baza calendarului anuntat de ANRE, prima, de 8%, urmand sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013. Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor romane de catre FMI. Cea mai recenta crestere de preturi la gaze, pentru companii, nu si pentru populatie, a avut loc la 1 ianuarie si a fost de 5%.

ANRE a motivat cresterea prin majorarea pretului gazelor importate. Tarifele pentru populatie au fost mentinute la valorile din 2011.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Mesajul sfâșietor al surorii Cameliei, femeia care și-a pus capăt zilelor după ce băiețelul ei s-a înecat în piscină: „Ne-ați rupt sufletul în mii de bucăți”

China duce trena Rusiei: Primul oficial chinez care sugerează că SUA se află în spatele sabotării Nord Stream (Foto)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Ce l-a împins pe medicul din București să își pună capăt zilelor. Cu doar câteva clipe înainte de a face acest gest, i-a dat un ultim mesaj soției

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies