Sentința în dosarul Colectiv, amânată din nou. Când este noul termen

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 03 feb 2023, 02:25

Sentința în dosarul Colectiv, amânată din nou. Când este noul termen

Sursa: Facebook Asociația Colectiv GTG 3010

Sentința în cazul Colectiv, tragedia în care au decedat 64 de persoane, a fost din nou amânată pentru ziua de 12 mai, după ce a mai avut loc o amânare pe 15 aprilie pentru 3 mai.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat, în primă instanţă, la opt ani şi șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, potrivit stiripesurse.ro.

Sentința în cazul Colectiv a fost amânată pentru 12 mai

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a hotărât următoarele condamnări:

  • Cristian Popescu-Piedone: opt ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
  • cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu: câte 11 ani şi opt luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
  • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (care a murit, între timp): 12 ani şi opt luni de închisoare cu executare;

Citeste si: Ziua cea mare în dosarul ”Colectiv” Astăzi au loc dezbaterile finale la Curtea de Apel București

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise: nouă ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii: trei ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI: câte nouă ani şi 2 luni de închisoare;
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie: opt ani de închisoare;
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior: șapte ani de închisoare;
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior: trei ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să achite, împreună cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015, relatează stiripesurse.ro.

În plus, vinovații, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să achite mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste opt milioane lei, în care intră cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se precizează că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru

izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.

Citeste si: „Colectiv”, primul film românesc nominalizat vreodată la Premiile Oscar. Listă completă Nominalizări Premii Oscar 2021

De asemenea, anchetatorii mai precizează că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL”.

 


Spiritele nu par să se calmeze deloc între Roberta și Sebastian. Deși s-au întâlnit, inițial, pentru a vorbi despre punctul în care se află, în prezent, cei doi au început un nou scandal.