Semnele care indică lipsa de magneziu în organism

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 22 mai 2025, 09:00

Magneziul este un mineral esențial prezent în fiecare celulă a corpului nostru. El este implicat în sute de reacții biochimice care susțin funcții esențiale, precum: sinteza proteinelor, funcționarea mușchilor și a nervilor, transformarea alimentelor în energie și metabolismul.

O deficiență de magneziu, numită hipomagnezemie, poate avea efecte negative diverse. De multe ori, carența este descoperită atunci când nivelurile de magneziu sunt foarte scăzute. Află din acest articol care sunt simptomele care atrag atenția atunci când apare lipsa de magneziu în organism!

Care pot fi cauzele deficitului de magneziu

Se estimează că între 2,5% și până la 15% dintre americani suferă de lipsă de magneziu. Deficitul de magneziu poate apărea din cauza consumului insuficient, a absorbției necorespunzătoare sau a eliminării excesive din organism. Acest deficit este asociat cu numeroase afecțiuni, cum ar fi: bolile cardiovasculare, tulburările metabolice, problemele osoase, afecțiunile respiratorii și dezechilibrele neurologice, inclusiv stresul, depresia și anxietatea.

Riscul unui deficit de magneziu este mai mare în cazul persoanelor care suferă de boli gastrointestinale (precum boala Crohn sau boala celiacă), diabet de tip 2, care consumă alcool sau care au peste 60 de ani.

Semne care indică o lipsă de magneziu

Sunt câteva semne care pot indica o carență de magneziu în organism, și anume:

Cârcei sau spasme musculare

Zbaterea unui mușchi sau crampele musculare frecvente pot fi un indiciu că te confrunți cu un deficit de magneziu. Acest lucru se datorează unui flux mai mare de calciu în celulele nervoase, care suprastimulează nervii, provocând spasme musculare involuntare. Persoanele care au un aport scăzut de magneziu pot experimenta astfel de simptome mai ales noaptea.  

Oboseală și apatie

Magneziul este implicat și în producția de energie celulară, prin participarea la sinteza ATP (adenozin trifosfat), sursa principală de energie a organismului. În timpul unei deficiențe, celulele nu mai pot produce eficient această energie, ceea ce poate duce la senzația de oboseală cronică și slăbiciune generală. Aceste simptome pot afecta performanța zilnică, ducând la  epuizare fizică și psihică. Dacă suferi de deficiență de magneziu poți simți oboseală inexplicabilă chiar și după ce te odihnești. Unii medici pot recomanda în această situație magneziu pentru oboseală astfel încât să te ajute să-ți recapeți energia.

Probleme de somn

Atunci când dormi bine, magneziul este „vinovat”. Acest mineral este esențial pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos și pentru reglarea ritmurilor circadiene. Un nivel scăzut de magneziu va face  să adormi mai greu și să ai somnul agitat, cu treziri repetate.

Bătăi neregulate ale inimii

Magneziul este un electrolit esențial care menține ritmul cardiac normal prin reglarea fluxului de calciu și potasiu la inimă. Deficitul de Mg poate perturba acest echilibru provocând bătăi neregulate ale inimii sau aritmii. Prin urmare, dacă ai palpitații sau senzația că inima îți bate rapid și neregulat, adresează-te medicului, pentru că acest simptom poate fi periculos, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni ale inimii.

Migrene

Un nivel scăzut de magneziu este asociat și cu migrenele. Studii recente au arătat că un nivel scăzut de magneziu poate contribui la apariția și intensificarea migrenelor. Explicația cercetătorilor este că  magneziul ar putea bloca semnalele din creier responsabile de migrenele cu aură, care includ modificări ale vederii și ale altor simțuri. Studiile indică, de asemenea, că magneziul ar putea opri eliberarea unor substanțe chimice care provoacă durere, contribuind astfel la reducerea intensității migrenelor.

Crampe menstruale

La femei, lipsa de magneziu este corelată și cu apariția crampelor menstruale. Magneziul ajută la relaxarea mușchilor, astfel că un nivel diminuat al acestui mineral poate duce la crampe mai intense. Un medicament pe bază de magneziu poate ajuta la reducerea crampelor menstruale și la relaxarea mușchilor.  

Tratează deficitul de magneziu!

Deficitul de magneziu poate afecta multiple funcții ale organismului și poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. Dacă te confrunți cu astfel de simptome și ai carență de magneziu, este important să consulți un specialist care să stabilească un plan adecvat de tratament. Acesta poate include ajustarea dietei și, în unele cazuri, medicamente precum orotatul de magneziu. Acționând la timp, vei preveni complicațiile și îți vei îmbunătăți sănătatea generală.