Se spală sau nu rufe în prima și a doua zi de Rusalii. Iată ce spune Biserica Ortodoxă Română

Autor: Amalia Georgescu

Tradiția spune că este păcat ca femeile să spele rufe de Rusalii 

Sursa: PixaBay

Rusaliile se sărbătoresc în anul 2022 pe 12 și 13 iunie, aceste zile fiind marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată dacă au sau nu voie femeile să spele rufe de Rusalii 2022.

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători religioase din credința creștină. În calendarul creștin ortodox, acestei sărbători îi sunt dedicate două zile, astfel că nu doar în duminica Rusaliilor este sărbătoare cu cruce roșie, ci și în lunea de după această zi sfântă, aceasta fiind considerată a doua zi de Rusalii. Se spală sau nu rufe de Rusalii? 

Rusalii 2022. Au sau nu voie femeile să spele rufe în prima și a doua zi de Rusalii? 

În fiecare an, sărbătoarea Rusaliilor pică duminica, iar a doua zi de Rusalii este lunea. Aceste două sărbători sunt însemnate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ceea ce înseamnă că sunt foarte importante și trebuie respectate cu sfințenie. Astfel, de Rusalii 2022 există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă, iar printre ele se numără și regula potrivit căreia în cele două zile de sărbătoare nu se spală rufe.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de sărbătoare însemnate cu cruce roșie nu se fac treburi casnice, iar cum spălatul rufelor este tot o activitate ce ține de gospodărie, acest lucru este complet interzis. În plus, prima zi de Rusalii este duminica, zi în care oricum femeile știu că nu au voie să spele rufe, aceasta fiind o zi de sărbătoare în calendarul creștin ortodox al fiecărei săptămâni.

Astfel, de Rusalii, dar și a doua zi de Rusalii nu se spală rufe. Se spune că cei care nu respectă așa cum se cuvine această sărbătoare vor avea parte de rele și vor stârni furia Ielelor, spirite malefice asociate acestei sărbători.

În anul 2022, prima zi după Rusalii în care femeile pot spăla rufe este marți, 14 iunie 2022. 

Nu doar spălatul rufelor este interzis de Rusalii 2022, ci și treburile în gospodărie sau în jurul acesteia.

Nu se coase, nu se calcă, nu se lucrează pământul, nu se bat cuie și nu se fac reparații, cele două zile de Rusalii fiind destinate rugăciunii și odihnei.

În popor se spune că oamenii nu au voie să meargă la câmp de Rusalii. Există superstiția potrivit căreia s-ar putea întâlni cu Ielele și ar putea fi pedepsiți.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De ocolit ar fi și pădurile, locurile pustii sau via. Se spune că aici oamenii se pot întâlni cu spiritele rele.

Citeste si: Ce se dă de pomană de Rusalii 2022. Alimentele pe care e bine să le împarți în prima și a doua zi de Rusalii

Rusaliile, printre cele mai vechi sărbători din credința creștină 

Rusaliile se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la momentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și la 10 zile de la Înălțarea Domnului.

Această sărbătoare pică în fiecare an la o dată diferită, având în vedere că se calculează în funcție de momentul în care este sărbătorit Paștele Ortodox.

Sărbătoarea Rusaliilor le amintește credincioșilor de Pogorârea Sfântului Duh, acesta fiind motivul pentru care această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh. De Rusalii, Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor. După acest moment, Apostolii au putut vorbi în limbi pe care până atunci nu doar că nu le înțelegeau, nici măcar nu le erau cunoscute. Datorită acestui moment important în religia creștină, Apostolii au putut duce mai departe cuvântul Domnului în toate colțurile lumii.

Se spune că această sărbătoare este printre cele mai vechi din religia creștină, dar și că a stat la baza formării Bisericii creștine. O cuvântare ținută de Sfântul Apostol Petru cu ocazia acestei sărbători a reușit să convingă peste 3000 de păgâni să se convertească la creștinism și se spune că ei au format cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.

Zile libere pentru români de Rusalii 2022

Având o importanță majoră pentru creștinii ortodocși, autoritățile din România au luat decizia de a include sărbătoarea Rusaliilor pe lista liberelor legale acordate în timpul anului calendaristic. Astfel, în 2022, românii beneficiază de o minivacanță de Rusalii, aceștia fiind liberi duminică, 12 iunie 2022, dar și luni, 13 iunie 2022, în a doua zi de Rusalii. 

Citeste si: Rusalii 2022. Când pică Rusaliile anul acesta. Când sărbătoresc românii Rusaliile și care este semnificația acestei sărbători

 

Taguri:

Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!