Se schimba varsta de pensionare! Cum vor putea femeile sa iasa la pensie si cu 8 ani mai devreme

Author: Bogdan Mihai

Femeile vor putea iesi la pensie cu cel putin 6 ani mai devreme, varsta de pensionare fiind astfel redusa substantial.

Mai exact, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut 3 copii, pe care i-au si crescut pana la varsta de 16 ani vor avea varsta de pensionare redusa cu 6 ani.

In plus, incepand cu al patrulea copil, varsta de pensionare va fi redusa suplimentar cu cate un an. Astfel, o femeie care a realizat stagiul complet de cotizare si care a nascut si crescut 4 copii va avea varsta de pensionare redusa cu 7 ani.

In aceleasi conditii, o femeie care a nascut si crescut 5 copii va avea varsta de pensionare redusa cu 8 ani.

Femeile isi vor putea mari varsta de pensionare pana la 65 de ani

Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care femeile sa se poata pensiona la varsta de 65 de ani, in loc de 63 ca pana acum, daca opteaza pentru acest lucru.

Ordonanta vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca femeile au acest drept, de a lucra pana la  varsta oficiala de pensionare  a barbatilor.

Citește și: Oana Zăvoranu, părăsită când a dat de greu? Vedeta recunoaște că se confruntă cu probleme financiare

Astfel, angajatorii vor fi obligati sa respecte decizia femeilor, in cazul in care acestea vor opta sa lucreze pana la varsta de 65 de ani.

"La data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, la varsta de 65 de ani;

Înscrieri grădiniță 2023 - 2024: Ce acte sunt necesare? Data limită până la care se pot depune cererile pentru înscriere la grădiniță sau creșă

"La data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II" se arata in proiectul de OUG.]

"Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la lit.c) teza intai (citat mai sus- n.red.)", se arata in proiectul de lege.

 


Larisa, acuzații dure la adresa Lorenei! „Nu e asumată! Nu își asumă greșelile foarte mari pe care le-a făcut!” Vechiul lor conflict s-a reaprins în Casa iubirii și au ieșit la iveală detalii uluitoare!