Se propune ca voucherele de vacanță să dispară! Peste 1 milion de bugetari riscă să rămână fără tichetele de 1.450 de lei

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 20 apr 2024, 03:30

PNL propune ca voucherele de vacanță să fie eliminate

Sursa: grand-hotel-continental-bucuresti.continentalhotels.ro

Pentru a acoperi deficitul bugetar, PNL a propus un scenariu pe care l-a discutat în coaliția de guvernare. Acesta prevede tăierea voucherelor de vacanță, deoarece, anual, statul cheltuie în jur de 1,5 miliarde de lei pentru acordarea tichetelor în valoare de 1.450 de lei.

Dacă nu cresc încasările, statul ar putea pierde 70 de miliarde de euro, bani europeni.

Citește și: Concediu plăcut! Mesaje și urări de vacanță pentru colegi și prieteni

Sunt șanse ca bugetarii să fie privați de voucherele de vacanță

Valoarea totală a voucherelor este de 1.450 de lei și reprezintă un bonus pentru angajații instituțiilor statului, având scopul de a-i fideliza.

Chiar dacă are activitate la mai mulți angajatori, un salariat primește respectivele tichete într-o singură tură, anual.

Bugetarii ar putea să fie privați de aceste facilități, deoarece PNL propune eliminarea repsectivelor tichete. Principalul motiv constă în evitarea adâncirii deficitul bugetar. Scenariul celor de la PNL este dezbătut în coaliția de guvernare.

Citește și: Unde poți folosi voucherele de vacanță în 2023? Idei de vacanță pentru bugetari

Hotelierii români sunt revoltați de această veste

Conform unui comunicat transmis de hotelierii români, miercuri, 19 iulie, dispariția voucherelor de vacanță, în rândul angajaților de la stat, ar duce spre reapariția turismului ,,la negru”. De asemenea, în comunicat se mai arată faptul că eliminarea tichetelor ar putea reduce numărul investițiilor.

De asemenea, majorarea TVA-ului la hoteluri și restaurante la 19% ar provoca o creștere de cel puțin 10% a costurilor serviciilor turistice din țară și ar amplifica problemele sociale, precum și deficitul bugetar.

Autorii comunicatului atrag atenția că această măsură ar afecta grav industria turismului, eliminându-ne țara complet de pe harta turismului mondial și ar accentua discrepanța existentă în raport cu destinațiile concurente.

„Investițiile din turism încurajate de politicile anterioare, de stabilitatea voucherelor de vacanță pe minim 5 ani, sunt puse în pericol acum prin vehicularea unor variante care să supraimpoziteze sau chiar să oprească acordarea lor.

Chiar dacă aceste măsuri nu se vor adopta în realitate, până la urmă, discutarea lor în spațiul public aruncă în aer bruma de încredere, stabilitate și predictibilitate în economie.

În condițiile unei crize inflaționiste care s-a propagat spre România, măsurile trebuie să ușureze povara fiscală asupra contribuabililor, ca să poată accelera economia. Aceste măsuri de suprafiscalizare ar îngenunchea economia națională și ar spori numărul firmelor care intră în faliment și al șomerilor, în condițiile unei cereri evident tot mai scăzute, cauzată de lipsa puterii de cumpărare.

De asemenea, ne-ar scoate definitiv de pe harta turismului internațional și ar adânci handicapul deja existent față de destinațiile concurente”, declară hotelierii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) nu se arată indiferentă vizavi de propunerile recente care vizează atât eliminarea voucherelor de vacanță în rândul bugetarilor, cât și creșterea taxelor pentru industria turismului.

„În contextul discuțiilor privind dezvoltarea acordării de vouchere și angajaților din sectorul privat, aceste măsuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului și economiei naționale, cu potențial de a îndrepta țara spre recesiune”, mai arată comunicatul.

Citește și: Categoria de români care va beneficia de vouchere de vacanță în 2023! Tot ce trebuie să știi despre aceste tichete

Anularea voucherelor de vacanță ar putea decima potențialul turistic al României

Autorii comunicatului de presă transmis miercuri atrag atenția asupra riscului de a pierde oportunități valoroase în turismul românesc. Ei susțin că anularea voucherelor de vacanță pentru angajații bugetari, în timp ce angajații din sectorul privat ar beneficia în continuare de aceste facilități, ar putea dăuna echității și dezvoltării turismului românesc. Decizia limitativă ar amenința potențialul de creștere al industriei turismului în România.

,,ANAT a aflat cu surprindere de intenția Guvernului României de a anula voucherele de vacanță acordate bugetarilor, în condițiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere și angajaților firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creșterea turismului.

Intenția de creștere a TVA la hoteluri și restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar. Mai grav, după ce impozitul pe dividende a crescut de la începutul anului, de la 5 la 8%, se are în vedere creșterea la 10%.

De ce nu se gândește Guvernul României la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare, și vede ca primă soluție creșterea taxelor? Într-o perioadă deja dificilă pentru industrie, o astfel de măsură ar putea determina reducerea atractivității turistice a țării noastre și scăderea numărului de turiști”, susține Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT.

ANAT mai subliniază că ramura turistică este o investiție deosebit de importantă pentru economia României și pentru imaginea țării la nivel internațional. În acest sens, ar trebui să fie adoptate măsuri inteligente și eficiente de către guvernanți, pentru a promova dezvoltarea fiscalizării în turism. De asemenea, voucherele de vacanță ar trebui să rămână o soluție valoroasă în contextul stimulării acestui domeniu și ar putea contribui la dezvoltarea și consolidarea industriei turistice din țară.

,,ANAT se alătură specialiștilor economici și ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei. Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creșteri ale prețurilor in lanț. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistență și ar accelera spirala negativă a consumului.

În toate țările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă. De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie și de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puțin în România decât în restul Europei.

Măsura Horeca 2 anunțată drept certă și inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate și fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate față de 2019, revenindu-și cel mai greu”, aduce în prim-plan Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și vicepreședinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România.

Citește și: Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, a încetat din viață la 74 de ani