Se pot încasa mai multe pensii în același timp! Cine sunt românii care au parte de acest beneficiu

Author: Diana Ghita

Cum poți să primești mai multe pensii

Sursa: shutterstock; Unsplash

Românii care au lucrat în străinătate au dreptul să primească pensie atât din România, cât și din țările în care și-au desfășurat activitatea.

Unii români pot primi mai mult decât pensia de la stat, dacă au lucrat și în alte țări. Însă aceștia trebuie să se conformeze criteriilor aferente fiecărui sistem de pensii.

Cine poate beneficia de mai multe pensii

Experiența de muncă nu se rezumă doar la acumularea de ani necesari pentru obținerea pensiei. În unele state din spațiul european, sunt aplicate niște reguli complexe pentru recalcularea drepturilor de pensie în cazul celor care au activat în mai multe țări.

Sistemul european de pensii comunitare ia în considerare perioadele de activitate din diferite țări membre ale Uniunii Europene, evaluând, individual, contribuțiile fiecărei perioade de muncă. Acest concept de cumulare a perioadelor de contribuție, în funcție de totalul anilor lucrați în toate statele membre, le oferă lucrătorilor dreptul la pensie.

„Indiferent că este vorba de pensia națională sau comunitară, se solicită prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de ședere al solicitantului”,  transmite

Cristina Florea, da la Ambasada României în Spania, citată de Ziarul Românesc Spania.

Astfel, dacă ai lucrat 32 de ani în România și alți 4 ani într-un stat UE unde este necesar să muncești minimum 5 ani pentru a beneficia de pensie, instituția responsabilă de pensii în țara respectivă este obligată să-ți ia în calcul contribuțiile și să îți ofere drepturile aferente celor 4 ani de activitate.

Citește și: Apar schimbări semnificative legat de vârsta de pensionare: Care sunt persoanele care vor putea ieși mai devreme la pensie

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ce demersuri trebuie făcute pentru a primi pensie din alte țări

Drepturile de pensie comunitară sunt calculate în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, respectând principiul pro rata temporis.

În momentul în care persoanele stabilite în alte state membre îndeplinesc condițiile de pensionare, trebuie depusă cererea de acordare a drepturilor de pensie la instituția de asigurări sociale de la locul de domiciliu (loc de ședere permanentă).

Citește și: Situație comică și șocantă pentru acești români! Ce trebuie să demonstreze pentru a nu își pierde pensia

Aceasta inițiază toate demersurile către instituția competentă din România, eliminând necesitatea deplasării solicitantului stabilit în alt stat sau la instituția statului membru supus ultima dată legislației, în cazul în care solicitantul sau susținătorul decedat nu a fost supus legislației aplicate de instituția de care aparține cu domiciliul (locul de ședere permanentă).

Acestei cereri trebuie să-i fie atașate toate actele prevăzute de legislația română pentru obținerea drepturilor de pensie, precum carnetul de muncă sau adeverințe, care sunt emise de către instituțiile la care solicitantul a muncit în România.